Updatea 18.30 Deputații PSD au mai transmis un comunicat de presă în care condamnă situația creată astăzi în plenul Camerei Deputaților şi solicită Conducerii Camerei să ia de urgenţă măsurile care se impun pentru remedierea acesteia.
Redăm, în continuare, obiecțiile PSD referitoare la disfuncționalitățile pe care PSD le-a sesizat:
”Concret, la voturile de astăzi s-a constatat o neconcordanţă între votul propriu-zis al deputaților şi rezultatul apărut pe tabela de vot.
Spre exemplu, la exprimarea votului asupra Proiectului de lege privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, rezultatul anunțat pe tabela electronică de vot a fost următorul: 315 deputați prezenți, 152 voturi pentru, 105 împotrivă, 24 abțineri. Însă, la numărătoarea propriu-zisă, s-a observat că în sală erau 301 de deputați şi tot atâtea cartele în terminale. Diferenţa de 14 nu a fost explicată, până la această oră.
La scurt timp, 9 deputați ne-au semnalat şi ei faptul că, deși şi-au exprimat votul asupra acestui proiect de lege, numele lor nu apar în listingul votului final. Este vorba despre deputații: Ionuț Vulpescu, Simona Bucura Oprescu, Gabriel Vlase, Cristina Nichita, Ovidiu Iane, Constantin Galan, Damian Florea, Luminița Adam şi Camelia Khraibani.
Mai mult decât atât, la o simplă verificare, s-a constatat că prin adunarea voturilor pro, contra şi abțineri rezultă o diferență în cazul deputaților care au fost prezenți şi au votat.
Solicităm explicații rapide pentru aceasta diferență, pe care o considerăm una provocată intenționat, şi nu o eroare tehnică, mai ales pentru că ni s-a explicat în nenumărate rânduri că noul sistem de vot a fost achiziționat tocmai pentru a nu mai exista erori”, se arată în comunicat.
UPDATE 13.30 Dragnea a venit la microfon:
”Am ascultat cu multa rabdare si toleranta discutiile. Le multumesc colegilor care au votat pentru, multumesc celor care au avut reactii virulente, este inca o dovada a faptului că societatea romaneasca nu are nevoie de ura. Cred ca cineva trebuie sa verifice cum s-a desfasurat acest vot, prin acest sistem. Am constat ca din cauza acestui sistem o lege pica sau trece din cauza cartelelor. Aceasta lege este importanta. Din acest motiv, dincolo de denigrari, am solicitat vreau ca acesta lege sa treaca. Vreau sa constatati domnule Iordache ca legea a picat, o sa reinitiez legea, o sa vin in Parlament, si o sa ma asigur ca de data asta voteaza oamenii, nu cartelele”, a spus Dragnea.
UPDATE 13.18 Alina Gorghiu a venit la tribună și i-a cerut lui Liviu Dragnea să redepună proiectul pentru a mai fi discutat.
UPDATE 13.00 Controverse în plenul Camerei după votul pentru legea demnității. După ce ințial Florin Iordache a anunțat că legea a trecut de vot, acesta a revenit în urma unor observații ale PNL care au anunțat că rezultatul votului nu reflectă jumătate plus 1 din numarul deputaților prezenți, Iordache anunțând, în final, că de fapt, legea nu a trecut. Astfel, au fost doar 152 de voturi pentru, în condițiile în care erau 321 de deputați în sală. Astfel, ca legea să treacă era nevoie de cel puțin 161 de voturi.
UPDATE 12.52 Legea pentru promovarea toleranței a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților: au fost 152 pentru, 105 impotriva, 24 de abțineri. Deputatul PNL, Gabriel Andronache, a anunțat că liberalii vor contesta legea la CCR.
Deputatul PNL Gabriel Andronache a susținut, în plen, că acest proiect trebuie respins pentru că este neconstituțional.
"Legea privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup sau legea privind asigurarea toleranței față de diferențele de grup sau legea defăimării, așa cum am numit-o noi, PNL, trebuie respinsă pentru că este neconstituțională. Inițiatorul a propus o reglementare care conținea norme ce instituiau cenzura atât în spațiul public, cât și în spațiul privat, încălcând cel puțin patru drepturi fundamentale prevăzute de Constituția României — dreptul la viață privată, dreptul la liberă exprimare, libertatea conștiinței și dreptul la informare. (...) Pe lângă această prevedere era instituită o poliție a cuvântului care putea controla și amenda orice cetățean din România pentru o simplă afirmație, în contextul legal propus până și Ilie Moromete ar fi fost sancționat", a declarat Gabriel Andronache, în plenul Camerei Deputaților.
Andronache a adăugat că deputații se află în fața unui proiect de lege cu conținut "în continuare neconstituțional".
"Inițiatorul legii pare că a încurcat borcanele introducând norme de natură constituțională în conținutul unei legi ordinare. Ceea ce este nelegal, pentru că Legea 24/2000 privind tehnica legislativă interzice o astfel de modalitate de reglementare. Inițiativa legislativă conține norme care sunt de categoria dispozițiilor de aplicare a legii, de tipul norme sau instrucțiuni sau prevederi care ar fi trebuit să se regăsească în Legea Educației Naționale — aspecte de nelegalitate care trebuie sancționate ca atare. Pentru aceste motive vă solicităm să votați alături de noi împotriva acestei legi", a explicat Andronache.
Legea defăimării primeşte, astăzi, votul final în Camera Deputaților, for decizional în acest caz. După valul de critici stârnit în spațiul public, dar și după ce ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a transmis o serie de observații dure, deputații din Comisia Juridică s-au reunit, pe 15 februarie, eliminând total din proiectul de lege amenzile prevăzute, definiția "defăimării sociale" și pe cea a "incitării la ură" din lege, toate amendamentele fiind propuse chiar de Liviu Dragnea, care a venit la ședința Comisiei Juridice pentru a-și modifica proiectul propus.
Concret, în forma actuală, legea are doar un scop educațional.
Reamintim că proiectul iniţiat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, propunea amenzi de până la o sută de mii de lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunităţi. Iniţiativa lui Dragnea a stârnit controverse, fiind chiar subiectul unei petiţii online, pe motiv că duce atingere libertăţii de exprimare, potrivit Realitatea TV.
Legea a trecut, pe 9 februarie, de votul Comisiei Juridice, defăimarea fiind amendată cu până la 100.000 de lei, potrivit formei inițiale. Legea urma să se aplice inclusiv în cazul mesajelor postate pe Facebook. Ulterior, legea a fost modificată, fiind eliminate din definiția grupului social, criteriile ”apartanență politică” și ”avere”.
Deputaţii din comisie modificaseră şi titlul legii, aceasta fiind redenumită "Legea privind promovarea demnităţii umane si toleranţei faţă de diferenţele de grup".
PNL a anunţat că va vota împotriva actului normativ, indiferent de amendamentele aduse.