În comunicat se precizează că Consiliul Concurenței ”își exprimă îngrijorarea față de efectele intrării în vigoare a legii în forma adoptată pe 25. 02. 2015”, adică, fără a fi luate în considerare obiecțiile lui Klaus Iohannis.
Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins, marţi, 11 aprilie, cererea de reexaminare a președintelui Iohannis, pentru proiectul de modificare a Codului silvic, fiind înregistrate 35 de voturi "împotriva" cererii şi 21 "pentru"'.
Reamintim că președintele Klaus Iohannis a cerut, în martie, reexaminarea Legii care aduce o serie de modificări și de completări Codul Silvic, apreciind că "intervențiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi, sunt de natură să limiteze activitatea economică a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici, având impact asupra mediului concurențial și, implicit, asupra economiei și să creeze premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator", potrivit Hotnews.ro.
"Apreciem că dispozițiile art. 60 alin. (5) lit. f) si g) - prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achiziția sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier național și dreptul de preemptiune pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masa lemnoasă - sunt de natură să aducă atingere principiilor libertății economice și contractuale, ca fundamente esențiale ale economiei de piață. Introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii și avantaje pentru alții, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurențial și ar putea atrage posibilitatea de a fi invocată încălcarea obligațiilor, asumate de statul român, în calitate de stat membru al Uniunii Europene", se arată în cererea de reexaminare, semnată de șeful statului.
În plus, Klaus Iohannis atrage atenția că "regulamentul privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, ce va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului, potrivit art. 60 alin. (4) din legea transmisă la promulgare, ar trebui să fie elaborat cu avizul autorității de concurență".
Proiectul adoptat în februarie 2015 prevede, printre altele, că valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de către operatori economici atestaţi.
Astfel, un operator/grup de operatori economici poate cumpăra la licitaţie sau negociere, după caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale, sub formă de lemn rotund fasonat la drum auto, doar în cazul în care asigură prin capacitatea proprie procesarea a cel puţin 40% din materialul lemnos achizţtionat.