"Aici este vorba despre un joc sofisticat, un joc care n-a venit în ultima vreme, care nu e proaspăt. (...) În urmă cu vreo 15-16 ani, mă aflam la Washington, şi era un fel de entuziasm ciudat referitor la acea decizie istorică de înfiinţare a Parlamentului scoţian. Era un entuziasm pentru că decizia îi aparţinea într-un fel lui Tony Blair, care era 'the new kid in town', vedeta politicii europene, din punct de vedere al americanilor. Entuziasmul era unul ciudat, adică nu ştiau dacă să se bucure sau să nu se bucure, nu ştiau unde duce această decizie luată într-un fel forţat, din câte am înţeles. Am studiat, de-a lungul vremii, din când în când, fenomenul din Scoţia, şi lucrul care trebuie spus din start este că, în această perioadă în care valul de independenţă în interiorul Scoţiei a crescut, Marea Britanie, cel puţin până prin 2010-2011, când a plecat Gordon Brown, a fost condusă de prim-miniştri scoţieni. Blair şi Brown sunt prim-miniştri ai Marii Britanii care au fost scoţieni. Putem să facem diverse similitudini sau speculaţii, însă rămâne un fapt: acest vector de independenţă a crescut atâta timp cât Marea Britanie a fost condusă de aceşti prim-miniştri scoţieni", a spus Cozmin Guşă, la Realitatea TV.
"Ce va genera acest lucru, spunea Dan Dungaciu că, indiferent de rezultat, este o scânteie care s-a aprins şi pălălaia practic va cuprinde Europa, fie că cei care doresc independenţa vor câştiga, fie că vor fi învinşi la limită. Sigur, cu diferite viteze, apropo de propagarea acestui foc în Europa", mai spune consultantul politic.
Consecinţele, atrage atenţia Guşă, vor afecta, la un moment dat, şi ţara noastră.
"Consecinţele sunt evidente. Trebuie să ne uităm la cum arată Europa azi, la cât este de dezbinată, la care sunt interesele, câte sunt politice, câte economice, şi să ne uităm totuşi care va fi şi este naţiunea cea mai liniştită din acest punct de vedere. Bineînţeles că nu ne putem uita în altă parte decât la Germania. (...) Germania va profita de ceea ce se întâmplă în Scoţia. O Germanie foarte încăpăţânată să îşi afirme acest rol în Europa, foarte atentă să nu supere partenerul geo-economic de la Moscova, respectiv Rusia. Lucrurile care se întâmplă azi sunt complexe. (...) Politicienii români, mai ales cei care au o decizie, ar trebui, gândindu-se la o potenţială criză care-i va prezenta pe dânşii ca victime, să mai apeleze la câţi mai sunt prin România şi de la care probabil că ar avea un răspuns pozitiv în condiţiile în care ceea ce se coace acum în Scoţia se va propaga, ne va afecta. Ne putem supăra pe Friedman, (...) însă omul are dreptate. Este un geopolitician care a expus pe scurt consecinţele", explică Cozmin Guşă.
"Putem să ne uităm inclusiv la efectele culturale pe care el le sugerează pentru că Scoţia nu e doar o parte a Marii Britanii. În mod evident, nu doar în zona de discuţie politică, ci în zona de discuţie socială acest efect va fi unul multiplicat, şi în special după ziua de joi", mai spune consultantul politic.