"Vreau să fac trei precizări legat de trei termeni: naţionalism şi ce ar trebui să însemne în România, spiritualitate ardelenească şi chimia geopoliticii dintre România şi Ungaria, care nu sunt termeni de neglijat. Naţionalismul este un liant al naţiunii şi al statului. Prin comparaţie, să vedem cum un stat fără naţiune, cum este Republica Moldova, este atât de slab tocmai din pricina faptului că nu are o naţiune, dar are un stat. Acolo e simplu de înţeles de ce naţionalismul moldovenesc nu poate exista. În ceea ce priveşte România, naţionalismul, nu exacerbat, este un liant al acestui stat de care noi am uitat, tocmai din pricina faptului că avem naivitatea să credem că o construcţie foarte nouă - Uniunea Europeană - ar putea să ţină a la longue şi să ţină de identitatea pe care noi o avem. Acela este un mecanism, europenismul, nicidecum nu poate să fie un liant în acest moment şi a dovedit, prin crizele prin care am trecut în ultima vreme şi din care nu am fost salvaţi", a spus Cozmin Guşă, în emisiunea "Deschide lumea".
"Fac trecerea spre al doilea termen, spiritualitatea ardelenească. Cei care doresc să înţeleagă ardelenii şi Ardealul trebuie să se uite foarte bine şi la istoria Ardealului, mai precis relaţia cu Ungaria, dar să se uite şi la folclor. Sunt oameni care poartă prin cântece o tradiţie de sute de ani, care, în lipsa legilor, este predominantă. Asta este spiritualitatea ardelenească. Acest Ardeal, cu spiritualitatea ardelenească, este foarte îngrijorat astăzi, când există această posibilitate financiară ca statul ungar să cumpere pământ în Transilvania. Dacă ne uităm la istoria recentă şi o analizăm, spun cu seriozitate pentru că, dacă suntem serioşi, vom fi şi precişi. Ne dăm seama că Guvernul României are datoria să lămurească foarte repede acest lucru. Este totuşi o treime din România care la modul emoţional este foarte îngrijorată în acest moment de această intenţie a statului maghiar exprimată de la nivelul unui oficial", continuă analistul politic.
Referitor la chimia geopoliticii dintre România şi Ungaria, continuă Guşă, "asta arată foarte prost în defavoarea României în acest moment, cu un guvern foarte ofensiv, foarte obraznic al Ungariei, ultranaţionalist, care nu ţine cont de legile pe care le semnează...".
"În aritmetica geopoliticii reciproce suntem mult în spatele Ungariei. Politicienii ar trebui trimişi la cursuri. În această construcţie europeană, important la masă e cel care exprimă idei, atitudine şi forţă. Acest incident care s-ar putea să se finalizeze într-un fel pe care ni l-am dori cu toţii, adică să nu mai fie valabil nimic din ce s-a discutat până acum, fie că guvernul maghair renunţă, fie că se modifică legea în Parlamentul României, pe marginea acestui incident am putea să regândim cât de mare este datoria politicienilor de a şti geopolitică, de a înţelege spiritualitatea zonelor din România. Nu legile fac naţiunea, spiritualitatea face naţiunea!", subliniază Guşă.
Întrebat cum comentează lipsa de reacţie a premierului Victor Ponta, Guşă a explicat: "De la Ponta nu mă aştept la mare lucru pentru că, din punctul meu de vedere, văzând ultimele evenimente, e în poziţia de knock down, de căzut în fund, şi stă, gândeşte sau încearcă să cugete la ce ar mai avea de făcut după toate aceste lucruri total incoerente pe care le-a realizat în ultima vreme, chiar legat de Ungaria. Nu mă aştept la o reacţie din partea sa, şi nu cred că va veni. Mă aştept însă la reacţii de la Antonescu şi de la Băsescu în mod obligatoriu. Celălalt lider care ar reprezenta opoziţia este adormit, uitând că reprezintă, din nefericire pentru noi, singura opoziţie la un USL din ce în ce mai periculos în a ataca democraţia şi în a nu fi atent la ce se întâmplă cu România."
Tămaş, despre intenţia Ungariei de a cumpăra pământ în Transilvania: Ardelenii nu-şi vând pământul!
Într-o intervenţie în aceeaşi emisiune, interpretul de muzică populară Aurel Tămaş s-a arătat sceptic vizavi de aşa-zisul proiect şi a spus că aşa ceva oricum nu s-ar putea întâmpla. "Treburile sunt sub control. Cred că în zona UDMR sunt nişte mişcări tectonice. Oamenii nu-şi vând pământul pe aici prin Ardeal, pentru că există o lege strămoşească: casa părintească şi pământul nu se vând!", a spus Tămaş.
Ungurii vor pământ românesc. Rus: Voi cumpăraţi, noi vă cucerim! La prostie răspunzi în multe feluri
Poziţia oficialilor maghiari în ceea ce priveşte intenţia statului ungar de a cumpăra pământ românesc nu ar trebui să ne îngrijoreze, spune şi fostul ministru de Interne Ioan Rus.
"Dacă un stat are ca politică de stat ideea de a cumpăra pământul altui stat, sigur că statul respectiv poate să aibă şi el politică de stat în contrapartidă - 'Voi cumpăraţi, noi vă cucerim!'", a spus Rus.