Dragoş Călin, preşedintele Forumul Judecătorilor, a spus că aminstia şi graţierea nu sunt recomandate în acest moment, putând fi găsite, în doi ani, soluţii la suprapopularea închisorilor.
“Ne-am pronunţat ieri (marţi, n.r.), în sensul că amnistia şi graţierea nu sunt recomandate în acest moment. Statul român va beneficia probabil, ca urmare a hotărârii-pilot care va fi dată (hotărâre a CEDO n.r) de o perioadă de clemenţă. Nu ştim cât va fi. Posibil să fie un an, posibil să fie doi ani, în care să se poată găsi soluţii alternative pentru a descongestiona, în parte, penitenciarele. (…) Este discutabilă în primul rând urgenţa pentru o astfel de ordonanţă din punct de vedere constituţional. Nu ştiu în ce măsură se va putea dovedi o astfel de urgenţă. Sunt dispoziţii care au fost declarate neconstituţionale de trei, patru ani şi care nu au găsit în timpul acesta niciun fel de soluţionare. Spre exemplu, procedura de revocare a membrilor CSM este declarată neconstituţională de trei ani sau poate de mai mult”, a declarat judecătorul Călin după şedinţa CSM.
El a mai arătat că, deşi avizul pentru legile justiţiei este unul consultativ, acesta este foarte important.
"Cred că punctul de vedere al CSM-ului este extrem de important într-o democraţie. Chiar dacă e un aviz consultativ, trebuie să fie avut în vedere pentru că el reprezintă, practic, punctul de vedere al uneia dintre puterile statului”, a completat Călin.
La rândul ei, Andreea Ciucă, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), a declarat că, oricât ar fi o lege de urgentă, ea trebuie pusă în dezbatere publică, fie şi doar pentru o perioadă scurtă de timp.