Tradiții de Crăciun. Femeile nu merg la colindat singure. În opinia maramureşenilor, Crăciunul începe din seara zilei de 24 decembrie. „Cel mai cunoscut obicei, şi când spunem Crăciun, cu siguranţă gândul tuturor zboară spre colind. Sigur că în prima parte a sărbătorii, trebuie să vă spun că sărbătoarea începe în după-amiaza zilei de 24.
Tradiții de Crăciun. În antichitate se considera că ziua începe de seara, obicei adoptat şi de Biserica creştină pentru că ziua liturgică începe seara la ora 6.00. Din acest motiv sărbătoarea începe în sera zilei de 24 decembrie care se şi numeşte Seara de Ajun. Copiii erau primii care ieşeau în satul tradiţional la colindat. Ei vor cânta până după miezul nopţii doar colinde scurte care anunţă sosirea Crăciunului. Abia după miezul nopţii vor începe acele colinde cu tentă religioasă care le cunoaştem cu toţii.
Tradiții de Crăciun. Când apar colindătorii
Tradiții de Crăciun. Seara târziu încep şi feciorii să plece la colindat. Fetele în cetele de colindători sunt o apariţie destul de nouă. Poate că aici în Nordul ţării ea s-a impus după 1950 şi începutul îl găsim undeva pe la 1920 când învăţătorii şi preoţii au introdus fetele în ceata de colidători. Avem totuşi reminiscenţe de la acea interdicţie a fetelor de a colinda pentru că şi astăzi în casele oamenilor nu le place dacă în prima zi de sărbătoare intră în casă femei. De obicei intră bărbatul care le însoţeşte primul şi abia apoi ele. La ţară încă se mai păstrează obiceiul ca în Ziua de Crăciun femeile să nu iasă din casă să meargă în vizite”, explică Janeta Ciocan, muzograf la Muzeul Judeţean de Etnografie.
Mai multe, pe voceatransilvaniei.ro.
Tradiții de Crăciun. Pe masa tradițională de Crăciun sau Revelion se găsesc, în fiecare an sărmăluțe, friptură de porc și cârnați, prăjituri, cozonaci și băuturi alcoolice. Numai că, de multe ori, din cauza acestor bunătăți consumate în exces, medicii de pe Ambulanțe au numeroase solicitări în perioada sărbătorilor, venite din partea celor care au mâncat prea mult sau au făcut combinații nepotrivite de alimente.
Medicii specialiști în nutriție și dietetică nu recomandă renunțarea la alimentele tradiționale de Crăciun, ci consumarea lor cu moderație. Și, neapărat, respectarea celor trei mese zilnice.
Mai multe, pe voceatransilvaniei.ro.
Tradiții de Crăciun. Ce se întâmplă în Alba
Tradiții de Crăciun. Cele mai multe din obiceiurile tradiţionale de Crăciun s-au pierdut în judeţul Alba, iar printre puţinele care încă se mai păstrează sunt colindele din Ajunul Crăciumnului şi ”butea feciorilor”, un obicei vechi de 400 de ani, care a fost întrerupt doar în timpul războaielor, transmite Mediafax.
Etnograful Petruţa Pop spune că, din păcate, în timp, multe dintre obiceiurile tradiţionale de Crăciun s-au pierdut în judeţul Alba ca de altfel şi în alte zone din ţară, iar în prezent doar în câteva sate se mai păstrează astfel de tradiţii populare.
Tradiții de Crăciun. De asemenea, atât tradiţiile cât şi modul în care sunt sărbătorite Crăciunul şi Anul Nou s-au schimbat.
Şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Alba, Dana Zecheru, spune că instituţia deţine un fond arhivistic important cu evocări despre sărbătorile de iarnă şi modul în care erau sărbătorite în diferite localităţi din Alba în anii 1938 şi 1943.