Cum să speli fructele și legumele cu apă
Spălarea alimentelor proaspete în apă rece asigură fără probleme igiena și siguranța alimentară. Reține că legumele și fructele ar trebui spălate doar înainte de a fi consumate. Spălarea lor înainte de depozitare poate crea un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor din cauza nivelului ridicat al umidității de pe suprafața lor.
Înainte de a începe să speli fructele și legumele, asigură-te că te speli bine pe mâini cu apă și săpun. De asemenea, curăță ustensilele, chiuveta și suprafețele pe care le vei folosi. Dacă există zone vinete sau putrezite pe produsele proaspete, îndepărtează-le - vezi și Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară. Dacă decojești alimentul, spală-l înainte de a-i îndepărta coaja pentru a preveni transferul bacteriilor de pe suprafața exterioară în pulpă.
Metode specifice pentru spălarea diferitelor tipuri de produse
1. Produsele cu coaja fermă și poroasă, cum ar fi merele, lămâile și perele sau legumele rădăcinoase precum cartofii, morcovii și napii, pot fi periate cu o perie curată și moale pentru a te asigura că îndepărtezi orice urmă de murdărie din porii acestora..
2. Verdețurilor (salata verde, spanacul, prazul și legumele crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles și varza chinezească) ar trebui să li se îndepărteze stratul exterior, apoi să fie scufundate într-un bol cu apă rece, înmuiate, scurse și clătite cu apă proaspătă.
3. Alimentele delicate, cum ar fi fructele de pădure, ciupercile și alte tipuri de alimente care se pot degrada mai ușor, pot fi curățate cu grijă, utilizând un jet constant de apă și o fricțiune ușoară cu degetele pentru a îndepărta eventualele impurități.
După ce ai clătit bine fructele și legumele, poți folosi un prosop din hârtie sau pânză pentru a le usca. Cele mai fragile pot fi așezate cu grijă pe prosop și tamponate sau înfășurate lejer, pentru a le usca fără a le deteriora. Înainte de a consuma fructele și legumele, asigură-te că respecți acești pași simpli.
Adoptarea unei bune igiene alimentare este esențială pentru sănătate. Spălarea adecvată a produselor proaspete ajută la îndepărtarea germenilor de la suprafață și a reziduurilor care ar putea cauza îmbolnăvire. Fructele și legumele proaspete oferă numeroși nutrienți și ar trebui consumate cât mai des, cu condiția să fie curățate în mod corespunzător, folosind metode sigure.