În momentul în care vrei să alegi o muşcată e bine să ştii că cele de talie înaltă pot atinge înălţimi de circa 80-100 cm, fiind potrivite pentru parcuri şi în grădini. Pentru nevoile uzuale îți recomand soiurile pitice cu creșterea normală, iar pentru balcon, cele curgătoare.
Ai grijă să alegi plante sănătoase, cu frunze verzi, fără urme de boală.
Vrei să ai mușcate de invidiat în balcon? Urmează aceste sfaturi simple și ieftine, pentru o înflorire rapidă
Imediat ce le-ai cumpărat să știi că este musai să le transvazezi fie în jardiniere, fie în ghivece spaţioase, prevăzute cu orificii pentru scurgerea apei. Te atenționez că toate speciile de mușcate sunt foarte sensibile la umezeală mare și pot putrezi la bază din cauza excesului de apă. De asemenea, trebuie să te asiguri că ghiveciul este destul de încăpător pentru specia de mușcată pe care vrei să o plantezi și nu este de culoare neagră pentru cele plantate la exterior (ghivecele negre se supraîncălzesc la soare).
Cum se curăță corect florile ofilite de mușcate. Sfaturi de la cei mai buni grădinari
Muşcatele cresc foarte bine atât într-un pământ de grădină, cât şi într-un amestec îmbogăţit cu turbă şi nisip. În ceea ce privesc mușcatele de anul trecut, care au iernat în casă, te sfătuiesc să le schimbi pământul doar de la suprafață, iar dacă până acum nu le-ai tăiat tulpinile bătrâne până la jumătate din înălţime, atunci este timpul s-o faci cât mai repede, pentru ca doar în acest fel vei favoriza apariţia de noi lăstari și respectiv de mai multe flori.
Majoritatea muşcatelor nu vor înflori prea frumos și vor fi mai sensibile la boli dacă sunt poziționate la umbră, poate doar unele soiuri care preferă semiumbra să fie mai fericite în astfel de condiții (Pelargonium graveolens). În ceea ce privește udarea, se recomandă ca, în perioada de vară, să fie udate de circa 2-3 ori pe săptămână, scrie adelaparvu.com. Iar dacă sunt ţinute în plin soare mai multe ore, trebuie udate zilnic, de preferat doar dimineața.
Evită pe cât posibil udarea de după-amiază în perioada verii, când soarele este extrem de puternic și există riscul să opărești rădăcinile. Ideal este să faci această operaţiune dimineaţa sau seara. Periodic, poţi face și câte un duş plantei, acest lucru o va răcori fantastic după o zi caniculară.