Scorțișoara, beneficii
Scorțișoara este un condiment cunoscut în întreaga lume și apreciat pentru gustul sãu deosebit. Este folositã cu succes în toate bucãtãriile de pe întreg mapamondul, și consumatã sub diverse forme.
Aceastã mirodenie poate fi folositã atât pentru dulciuri cât și pentru diverse feluri de mâncare, conferindu-le acestora o aromã unicã și inconfundabilã. Este originară din Sri Lanka și sudul Indiei și este de fapt scoarța unor copaci. Este o scoarțã bogatã în uleiuri esențiale, taninuri, fier, magneziu, zinc și alte componente chimice care stau la baza întrebuințãrii sale în medicinã.
Aceastã mirodenie este pomenitã și în biblie fiind unul dintre ingredientele ce intrã în prepararea Sfântului și Marelui Mir. Pe lângã întrebuințarea sa culinarã are numeroase beneficii asupra sãnãtãții. Cea mai cunoscutã proprietate a sa este cea de a crește temperatura corpului și de a îmbunãtãții circulația sangvinã. Astfel că, o canã de ceai din bețigașe de scorțișoarã poate fi un remediu excelent în sezonul rece și în general atunci când vã este frig sau când aveți extremitãțile reci.
Are un gust ușor dulceag, iar ceaiul poate fi consumat chiar și neîndulcit. Pentru cei care îl preferã mai dulce îl pot consuma îndulcit cu miere și este recomandat în cazuri de gripã și rãcealã. De asemenea, cunoscut este și efectul unei cãni de vin fiert cu scorțișoarã. Această bãuturã renumitã și foarte apreciatã trebuie, însă, bineînțeles trebuie consumatã cu moderație.
Cele mai nocive alimente pentru sănătatea rinichilor. Trebuie să le eviți deoarece pot cauza afecțiuni renale grave
Remediu pentru balonare
Poate fi de asemenea un remediu foarte bun în cazul balonãrii și în cazul digestiei leneșe. Scorțișoara este indicatã și pentru stabilizarea nivelului de zahãr din sânge, fiind unul dintre remediile naturale cele mai eficiente în cazul glicemiei ridicate. Este un puternic antiviral și are proprietãți antiseptice.
În cazul crampelor stomacale și menstruale o canã de ceai din scorțișoarã cu ghimbir, îndulcit cu miere este foarte eficient, calmând durerea rapid. Turnați apã fiartã într-o canã peste o lingurițã de scorțișoarã mãrunțitã și o lingurițã de ghimbir uscat sau proaspãt și lãsați la infuzat 20 minute. Îndulciți apoi cu miere dupã gust.
În aromaterapie, scorțișoara este printre aromele preferate și are numeroase acțiuni benefice asupra organismului. Astfel, inhalarea mirosului de ulei esențial de scorțișoarã poate avea efect antimicrobian, cardiac, antispastic, și de stimulare a circulației. Este recomandat și în cazul suprasolicitãrii nervoase datorate stresului, deoarece conferã o stare de bine și relaxare datoritã mirosului plãcut ce provine din uleiurile esențiale degajate, conform sursei.
Beneficii pentru sanatatea creierului
Exista dovezi ca scortisoara poate sprijini sanatatea creierului si poate ajuta la protejarea acestuia impotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson. Compusii activi din scortisoara pot imbunatati functiile cognitive, precum memoria si concentrarea.
Alimente recomandate după vârsta de 50 de ani. De ce trebuie introduse în dietă
Scortisoara sprijina controlul glicemiei
Unul dintre cele mai studiate beneficii ale scortisoarei este impactul sau asupra glicemiei, in special pentru persoanele care au diabet de tip 2 sau care doresc sa-si regleze nivelul de zahar din sange. Scortisoara contine compusi activi, cum ar fi cinamaldehida, care ajuta la sensibilizarea celulelor la insulina, hormonul care regleaza glicemia, arata cercetarile, scrie sfatnaturist.ro.