Mihaela Bilic atrage atenţia că "tot ce e ușor de preparat e mult prea procesat", iar că semipreparatele sunt mult prea "bogate în grăsime şi sărace în fibre".
"Toata lumea e grăbită, nu mai avem timp de gătit si nici răbdare sa stăm in bucatărie. Industria alimentară ne vine in ajutor si ne pune la dispozitie o multime de preparate ce pot fi gata in cateva minute. Nu mai trebuie curățat, tocat, frământat, amestecat, din congelator direct in oală/cuptor si apoi in farfurie. Cu un aspect aproape asemănator cu al mâncării tradiționale, făcute in casă, semipreparatele sunt o soluție practică extrem de seducătoare. Ce poate fi rău intr-o pizza sau un snițel congelat? Nu tot aluat, carne si brânză sunt?", a explicat medicul nutriţionist.
"La prima vedere așa pare. Insă tot ce e semipreparat e un fel de fast-food: adica trebuie sa se găteasca rapid, sa fie ușor de mestecat si ușor de congelat. Pentru ca măcar cu asta sper ca sunteți de acord, in cutiile frumos colorate nu găsiți mâncare proaspătă! Așa că obligatoriu semipreparatele trebuie sa fie bogate in grăsime si sărace in fibre, altfel consistența lor are de suferit. Deci adio legume, prezența lor e doar pentru decor. Si brânza proaspata e inlocuita cu cașcaval, sau mai bine zis cu o brânza topită ce se vrea cașcaval. Carnea sa alege si ea grasa si nu de calitatea întâi, pentru ca mușchiul e scump si greu de mestecat. Nu in ultimul rând e nevoie de emulgatori, agenți de afânare, potențiatori de gust, antioxidanți si arome pentru ca produsul procesat sa se apropie cat mai mult de gustul mâncării făcute in casă. De multe ori poate fi chiar mai gustos, pentru ca nu stiu cat de pricepuți sunt bucătarii lor, dar chimiști buni au cu siguranță.
Ce nu poate pune industria alimentară într-un produs procesat si frumos ambalat? Suflet, grijă, iubire. Măcar si pentru acest motiv nu le credeți poveștile siropoase din reclame si nu va lasati cuceriți de economia de timp si efort pe care vi-o propun, nimic nu e făcut ca acasă!", a conchis specialistul.