Acesta susţine că orice se întâmplă cu vaginul tău este critic şi trebuie să apelezi la ajutor cât mai curând. Iată 9 lucruri ruşinoase pe care Nu trebuie să le ignori:
1. Sex dureros
De vină este, în general, dispareunia superficială, adică un vagin prea uscat sau inflamat din cauza unei infecţii.
Apelează la lubrifiant sau un preludiu mai lung. Dispareunia adâncă este durerea pe care o simţi în abdomenul inferior sau pelvis în timpul sexului. Asta apare în cazul endometriozei (o afecţiune comună în care se găsesc bucăţi mici de mucoasa uterine afară uterului) şi fibroame (tumori necanceroase care cresc în sau în jurul uterului). Durerile mai pot apărea şi din cauza vaginismului, când muşchii au spasme în momentul penetrării sau introducerii unui tampon. Pentru a scapă de spasme, e bine să foloseşti dilatori de diferite mărimi până când vaginul tău se obişnuieşte.
2. Sângerări
Acestea pot apărea dacă iei iregulat anticoncepţionalele. Dacă persistă după ce începi să le iei egulat, e bine să mergi la medic. Orice alte modalităţi de contracepţie - în afară de prezervativ - îţi pot cauza menstruatii iregulate. Dacă nu ai infecţii, sângerările sau petele dispar în timp. Sângerarea după sex poate apărea în cazul unui polip ce se poate extirpa uşor. Un simptom al cancerului vaginal este sângerarea după sex aşa că, dacă ţi se întâmplă des, mergi urgent la medic.
3. Secreţii vaginale
De la pubertate la menopauza, acestea sunt prezente şi apar în diferite forme şi cantităţi în funcţie de corpul unei femei şi perioada lunii. După menstruaţie, secreţiile pot fi albe, cremoase, galbene, lipicioase sau apoase. După ce ovulezi, acestea se schimbă şi devin transparente, alunecoase, elastice şi ude. Dacă nu rămâi însărcinată în acea perioada, secreţia ta se schimbă iar şi devine groasă şi lipicioasă, ostilă spermei. Secreţiile sunt infectate adesea de candida când sunt albe că şi cretă, prea galbene sau verzi. Anticoncepţionalele pe baza de hormoni afectează şi ele secreţiile, că şi spălatul prea des, alergii la spermicide sau lubrifianţi, infecţii urinare etc. Dacă secreţiile tale au devenit mai subţiri şi cu sânge, e posibil să... citeşte mai multe pe