Ea a fost o supravieţuitoare a lagărelor naziste, a devenit apoi prima femeie ministru al Franţei şi a fost cea care a legalizat întreruperea sarcinii în 1974.
Prima femeie devenită ministru în Franţa, Simone Veil a fost spre finalul vieţii un politician iubit de toţi oamenii, lucru aproape imposibil în Hexagon. Ea a devenit cunoscută în 1974, după ce parlamentarii au aprobat legea care îi poartă numele şi care a legalizat avortul.
Decizia a fost una istorică pentru că avortul era ilegal încă din 1920, iar votul a divizat profund societatea.
La momentul respectiv, votul a provocat reacţii de furie din partea extremei dreapta, care a comparat acţiunile ei cu cele ale naziştilor. Un lucru extrem de dureros pentru Simone, care a fost deportată în lagărul de la Auschwitz la vârsta de 16 ani, acolo unde şi-a pierdut mama şi sora. Tragedia a marcat-o pe viaţă şi a făcut-o să lupte pentru o Europă unită.
Veil a fost, printre altele, şi preşedinte al primului Parlament European ales prin vot universal. Simone Veil s-a stins ieri din viață, dar acţiunile ei vor rămâne în istorie ca simbol al progresului, fraternităţii şi păcii.