Aceste teste vor fi efectuate după coborârea la mare adâncime a celor două submersibile, conform media ruse, între care şi portalul newsru.com.
Comandamentul Flotei ruse a Nordului a menţionat că imersiunea submarinelor la mare adâncime în apele neutre din Marea Norvegiei este o practică obişnuită în cadrul activităţii sale, întrucât adâncimea Mării Barents nu permite submarinelor de diferite tipuri să se scufunde în siguranţă la adâncimea maximă.
În cadrul acestor scufundări, potrivit serviciului de presă al Flotei Nordului, marinarii vor testa exemplare ale unui tip de armă pentru a verifica dacă acestea corespund tuturor standardelor tehnice, dar autorităţile nu menţionează tipul de armă supus testelor.
Scufundările la mare adâncime vor fi realizate pe parcursul acestei săptămâni pe rând de către cele două submarine, inclusiv la adâncimea maximă prevăzută pentru submarinele de acest tip, transmite Interfax.
Testele efectuate de cele două submarine la mare adâncime intervin după incidentul din luna august din nord-vestul Rusiei cu o rachetă de croazieră.
La 21 octombrie, Departamentul de Stat al SUA a declarat că explozia din august de la baza militară rusă Nenioksa (regiunea Arhanghelsk) s-a produs în timpul ridicării de pe fundul mării a unei rachete de croazieră 'Burevestnik' cu motor propulsat nuclear, conform Interfax.
'Cauza exploziei a fost o defecţiune gravă intervenită în timpul testării Burevestnik (Skyfall, conform clasificării NATO). A avut loc o reacţie nucleară necontrolată care a dus la o emisie de radiaţii în momentul în care experţii ruşi ridicau racheta de pe fundul mării', a declarat Thomas G. DiNanno, un reprezentant al Departamentului de Stat, într-un interviu pentru The Washington Times.
Potrivit acestuia, racheta se afla pe fundul mării de când la sfârşitul anului trecut avusese loc un test nereuşit în apropierea unei aşezări umane.
La 8 august, Ministerul rus al Apărării a anunţat că la baza de la Nenioksa a avut loc un incident soldat cu victime umane. Agenţia nucleară rus Rosatom a declarat ulterior că a avut loc o explozie în timpul unui test pe o platformă maritimă cu o rachetă care avea o 'sursă de energie izotopică'. În urma incidentului şi-au pierdut viaţa cinci angajaţi ai Rosatom şi doi reprezentanţi ai Ministerului Apărării. Alţi trei militari şi încă trei experţi Rosatom au fost răniţi.