UPDATE 22.00 - Departamentul de Stat al SUA aprobă o potențială vânzare de echipamente pentru armata ucraineană în valoare de 100 de milioane de dolari
Departamentul de Stat a aprobat, de asemenea, potențiala vânzare către NATO de echipamente și suport pentru programul de supraveghere terestră al Alianței și echipamente conexe pentru o sumă estimată la 250,2 milioane de dolari, a precizat Pentagonul. Contractantul principal va fi Northrop Grumman NOC.N, a precizat acesta, potrivit Reuters.
UPDATE 21.00 - Rusia nu dispune de forţe suficiente pentru a reuşi o străpungere majoră în ofensiva pe care o desfăşoară în prezent în Ucraina, a estimat joi generalul american Christopher G. Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate în Europa.
„Ruşii nu au forţele necesare pentru a realiza o străpungere strategică şi, mai precis, nu au nici competenţele şi nici capacitatea de a o face”, a remarcat generalul american în timpul unei conferinţe de presă la sediul NATO din Bruxelles, potrivit AFP, Reuters și Sky News.
UPDATE 18.00 - Ucraina nu își poate permite să piardă orașul Harkov, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat joi ABC News, calificând situația din acea zonă a frontului drept „foarte gravă”.
În același timp, Zelenski a spus că Ucraina poate împiedica Rusia să ocupe orașul dacă va primi două sisteme antiaeriene Patriot suplimentare, notează The Kyiv Independent.
Când a fost întrebat dacă SUA sunt de vină pentru ceea ce se întâmplă în regiunea Harkov, Zelenski a răspuns: „Este vina comunității internaționale”.
„I-au dat (președintelui rus, n.r.) Putin ocazia să ocupe. Dar acum lumea poate ajuta”, a adăugat Zelenski.
UPDATE 15:20 - Ucraina va menţine joi un nivel ridicat record al importurilor de electricitate, după ce atacurile ruseşti au afectat sever sistemul energetic al ţării, a anunţat Ministerul Energiei, transmite Reuters.
Importurile ar urma să totalizeze 23.488 Megawaţi oră (MWh) joi, comparativ cu 23.692 MWh miercuri şi 21.072 MWh marţi.
"Astăzi a fost deja efectuată aprovizionarea de urgenţă cu electricitate din Polonia, România şi Slovacia, la solicitarea Kievului. Este aşteptată asistenţa de urgenţă în timpul orelor de vârf de consum de electricitate", a precizat Ministerul Energiei.
Instituţia a anunţat că operatorii de reţea au impus restricţii în această dimineaţă consumatorilor industriali, iar acestea vor fi menţinute şi seara.
Ucraina, un exportator net de energie înaintea invaziei ruseşti din 2022, şi-a majorat semnificativ importurile de electricitate şi a oprit exporturile, după o serie de atacuri asupra sistemului energetic al ţării, în ultimele luni.
UPDATE 14:30 - Ucraina acuză Rusia că a reţinut şi executat civili în regiunea Harkov
Ministrul ucrainean de interne, Igor Klimenko, a acuzat armata rusă de detenţii arbitrare şi execuţii ale civililor în oraşul Vovceansk din regiunea Harkov (nord-est), ţinta unui asalt rusesc de o săptămână, relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Potrivit rapoartelor serviciilor de informaţii, militari ruşi, care încearcă să-şi extindă avansul în oraş, nu-i lasă pe locuitori să se evacueze: au început să răpească oameni şi să-i ducă în pivniţe", a declarat ministrul Igor Klimenko pe Telegram, relatând, de asemenea, despre "primele execuţii de civili" de către armata rusă.
Ministrul a specificat că la periferia de nord a oraşului Vovceansk, unde se duc lupte grele, ocupanţii au luat prizonieri în rândul populaţiei civile. Forţele ruse au împuşcat şi un localnic care a încercat să fugă pe jos, refuzând să se conformeze ordinelor lor, potrivit Ukrainska Pravda.
În acelaşi timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi că a convocat o reuniune a cabinetului său de război în oraşul Harkov, capitala omonimă a regiunii vizate de ofensiva rusă, calificând situaţia ca fiind "extrem de dificilă", dar "sub control", potrivit AFP.
UPDATE 13:20 - Teritoriu de 278 km2 capturat în şapte zile, cel mai important câştig al Rusiei într-un an şi jumătate (analiză AFP)
Armata rusă a preluat sub controlul său un teritoriu de 278 kilometri pătraţi într-o săptămână în estul Ucrainei, în principal în regiunea Harkov (nord-est), cel mai mare câştig al său în ultimul an şi jumătate pe frontul din Ucraina, potrivit unei analize publicate joi de AFP în baza datelor furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).
Între 9 şi 15 mai, 257 km2 au fost cuceriţi numai în regiunea Harkov, epicentrul actualei ofensive ruse, unde Moscova a revendicat capturarea a peste zece localităţi. Ceilalţi 21 de kilometri pătraţi ocupaţi de către armata rusă se află în diferite puncte de-a lungul liniei frontului, inclusiv în satul simbolic Robotino din sudul ţării, pe care trupele ucrainene l-au recucerit cu greu în timpul contraofensivei lor nereuşite din vară.
Forţele ruse nu au mai înregistrat un avans atât de rapid în teritoriul ucrainean de la jumătatea lunii decembrie 2022. Între 7 şi 13 decembrie, într-o fază a războiului în care linia frontului a fost mai mobilă, ruşii au avansat cu peste 350 km2 în regiunea Lugansk (nord-est), dar s-au retras în lunile precedente în regiunile Harkov (nord-est) şi Herson (sud) în faţa primei contraofensive ucrainene.
De la începutul anului 2024, Rusia a cucerit aproximativ 800 km2, mai mult decât pe ansamblul anului 2023 (600 km2).
Totuşi, acest avans rămâne foarte modest, având în vedere că reprezintă mai puţin de 1% din teritoriul ucrainean controlat în prezent de Moscova.
Actualele câştiguri pălesc aşadar în faţa regiunilor cucerite de armata rusă la începutul invaziei în februarie şi martie 2022.
UPDATE 12:40 - Un aliat al lui Putin spune că Ucraina riscă să târască Occidentul într-un război major cu Rusia
Preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), Viaceslav Volodin, a avertizat joi că Ucraina atrage SUA şi Europa într-un război global major şi i-a îndemnat pe liderii occidentali să acţioneze într-un mod responsabil pentru a evita o catastrofă, relatează Reuters.
Invazia ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina a declanşat cea mai gravă ruptură în relaţiile dintre Rusia şi Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962. Rusia avansează acum de-a lungul liniei frontului în Ucraina.
"Regimul de la Kiev târăşte SUA şi ţările europene într-un mare război", a declarat Volodin, un aliat apropiat al lui Putin şi membru în Consiliul de Securitate al Rusiei.
Parlamentarii ucraineni încearcă să convingă SUA să permită Kievului să utilizeze armele furnizate de Statele Unite pentru a lovi teritoriul rus.
După cum a relatat miercuri publicaţia Politico, un grup de parlamentari ucraineni se află săptămâna aceasta la Washington pentru a obţine sprijinul Congresului în problema respectivă, întrucât capacităţile militare ale Ucrainei sunt acum limitate, iar Kievul doreşte să lovească depozitele militare ruseşti de pe teritoriul Rusiei.
"Acest drum duce la o tragedie care poate afecta întreaga umanitate", a spus Volodin. "Politicienii occidentali trebuie să îşi conştientizeze responsabilitatea şi să facă totul pentru a evita ca situaţia să ajungă la o catastrofă globală", a mai spus el.
UPDATE 10:30 - Noua ofensivă rusă în Ucraina ar trebui să funcţioneze ca un "apel la trezire la realitate" pentru naţiunile care au fost "distrase" de alte conflicte, a avertizat ministrul apărării britanic Grant Shapps, citat de DPA, în contextul înrăutăţirii situaţiei pe frontul din Ucraina, unde forţele ruse înregistrează succese tactice atât în nord, cât şi în est, în timp ce Moscova şi-a intensificat bombardamentele şi în sud.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri că şi-a contramandat toate deplasările în străinătate programate pentru timpul apropiat după ce trupele ruse au continuat să avanseze în regiunea Harkov (nord-est), unde Rusia a lansat o ofensivă săptămână trecută.
O parte din trupele ucrainene au fost forţate să se retragă în faţa acestei ofensive, una dintre cele mai importante de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în februarie 2022.
Într-o intervenţie la Sky News, ministrul apărării britanic şi-a exprimat convingerea că Rusia nu va reuşi să cucerească oraşul Harkov, centrul administrativ al regiunii omonime, atrăgând atenţia că Marea Britanie a prezis că un "deficit de atenţie din partea ţărilor civilizate" ar face posibilă apariţia unei astfel de situaţii.
UPDATE 6:20 - Zelenski îşi amână călătoriile în străinătate, din cauza situaţiei tensionate de pe front
Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a amânat toate călătoriile în străinătate, în timp ce situaţia de pe câmpul de luptă din Ucraina a continuat să se deterioreze miercuri, iar Kievul a declarat că luptele au făcut ravagii în oraşul Vovchansk de la frontiera de nord-est din regiunea Harkov, transmite Reuters.
Capturarea oraşului, aflat la 5 km de graniţă, ar fi cea mai importantă victorie a Rusiei de când a lansat, vineri, o incursiune în regiune, deschizând un nou front în invazia sa şi forţând Kievul să trimită de urgenţă întăriri.
Asaltul menţine forţele ucrainene, care deţin de asemenea linia frontului de 1.000 km în est şi sud, în dezechilibru înaintea a ceea ce Zelenski a declarat că ar putea fi o mare ofensivă rusă. Moscova a câştigat încet teren în est de luni de zile.
"Situaţia este extrem de dificilă. Inamicul ia poziţii pe străzile oraşului Vovchansk", a declarat pe Facebook Oleksiy Kharkivskyi, şeful Poliţiei de patrulare din Vovchansk.
UPDATE 5:10 – Vladimir Putin a sosit în China pentru o vizită de două zile
Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit joi în China pentru o vizită de două zile în cursul căreia se va întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping şi va încerca să obţină un sprijin mai mare pentru efortul său de război împotriva Ucrainei, relatează AFP.
Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă, liderul de la Kremlin a fost primit la Beijing, la coborârea din avionul său, de oficiali chinezi şi de o gardă de onoare. Aceasta este prima vizită în străinătăte a a preşedintelui Putin de la realegerea sa în martie şi a doua în China în mai bine de şase luni.