FRANCOIS HOLLANDE crede că Franța trebuie neapărat să-și regăsească forța economică'. Hollande a spus acest lucru într-o conferința de presă semestrială, recunoscând că încă nu a câștigat 'bătălia cu șomajul'.
Concret, el a propus reduceri progresive de taxe prin care societățile private vor realiza economii de circa 30 de miliarde de euro până în anul 2017. Hollande a mai promis și reducerea numărului de impozite percepute companiilor, împreună cu o simplificare a procedurilor pentru constituirea societăților comerciale. Dar a cerut totodată mediului privat să răspundă la aceste măsuri prin crearea de noi locuri de muncă și prin programe de formare profesională.
În cadrul acestui pact de responsabilitate, pe care l-a definit drept 'cel mai important din istoria Franței', Hollande s-a angajat să reducă și mai mult cheltuielile bugetare, măsură solicitată de mediul privat. Astfel, el a anunțat tăierea a circa 4% din cheltuielile cu funcționarea administrației, echivalentul sumei de 50 de miliarde de euro în intervalul 2015-2017, pentru anul în curs valoarea acestor economii fiind de 15 miliarde de euro.
Liderul de la Elysee a precizat că nu este vorba despre 'tăieri oarbe și injuste, cum s-a întâmplat anul trecut', ci vor fi măsuri fundamentate pe 'reforme structurale' și pe o 'redefinire a misiunilor statului'. Hollande consideră că aceste noi inițiative au la bază modelul aplicat în statele scandinave și a asigurat că în Franța modelul social va fi păstrat, respingând afirmațiile unor comentatori că ar intenționa să recurgă la măsuri liberale.
La această conferință de presă toată lumea se aștepta ca Hollande să ofere explicații despre presupusa lui aventură cu actrița Julie Gayet, dar el a evitat să răspundă întrebărilor pe acest subiect, afirmând doar că 'problemele personale se tratează în particular, respectând intimitatea fiecăruia', însă a promis că va clarifica această chestiune înaintea plecării în SUA, unde începe o vizită oficială pe data de 11 februarie.