Cubanezii vor reforme. Invitaţi, potrivit unui obicei mai vechi instituit de Fidel Castro, să dezbată situaţia din ţară, cubanezii s-au dezlănţuit. Ei critică birocraţia, ineficienţa funcţionarilor, salariile mici şi lipsa unor schimbări economice.
Raul Castro, preşedintele interimar şi frate al lui Fidel, i-a invitat pe cubanezi să dezbată situaţia economică. Discursul pe care l-a susţinut de Ziua Naţională, la 26 iulie, în care a promis schimbări economice şi a criticat sistemul este în centrul discuţiilor.
În ultimele săptămâni au avut loc dezbateri în universităţi, fabrici, administraţii şi cartiere. Oamenii critică tot ceea ce nu merge: situaţia transporturilor, distribuirea laptelui, de multe ori de negăsit, salariile, care nu depăşesc 12 dolari.
Responsabilii partidului sunt uluiţi. Un angajat al administraţiei, citat de AFP, a povestit că la o reuniune de cartier, o femeie s-a ridicat şi a strigat că aceste adunări nu servesc la nimic, că de ani de zile în Havana este aşteptată o reţea de transport public, care să funcţioneze şi că absolut nimic nu s-a schimbat.
Chiar dacă sunt rare, dezbaterile cu cetăţenii nu sunt ceva nou în Cuba şi de multe ori au dus la un val de critici, aproape fără efect. De data aceasta, cubanezii par să fie siguri că Fidel nu se mai întoarce la conducere şi vor reforme adevărate.