Premieră în UE. România introduce licență pentru absolut toate produsele aduse din Ucraina Din cauza produselor, în special alimentare, importate la prețuri derizorii, Ministerul Agriculturii va introduce o licență obligatorie pentru absolut orice produs care este adus din Ucraina.
Cum pot fi plătite în rate facturile la energie Românii vulnerabili pot plăti datoriile către furnizori în rate. Potrivit unui ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, oamenii pot cere furnizorului plata eșalonată a facturii.
Paradox în Valea Jiului. Complexul Energetic face angajări pentru lucrările de închidere a unor mine și nu găsește oameni Situație aparent paradoxală la Complexul Energetic Valea Jiului. Unitatea din județul Hunedoara face din nou angajări, după ce nu a reușit să ocupe locurile scoase la concurs luna trecută.
Proiectul Neptun Deep, pus pe pauză. Greenpeace România va da în judecată Guvernul Greenpeace România va acționa în instanță statul român pentru proiectul Neptun Deep, de extragere de gaze din Marea Neagră. Organizația susține că nu a fost respectată procedura prevăzută de lege pentru declasarea siturilor arheologice subacvatice.
Legea crucială pentru pensionari intră în dezbaterea aleșilor. Cum pot obține bunicii adeverințe GRATUIT În timp ce mica recalculare a pensiilor este în plină desfășurare, un proiect decisiv pentru seniori este în dezbatere în Parlament. Este vorba despre legea care le-ar permite românilor vulnerabili să își recupereze documentele de la firmele de arhivare gratuit. Asta în condițiile în care pensionarii sunt nevoiți să cheltuie sume uriașe în prezent.
Ministrul Muncii, anunț oficial legat de majorarea pensiilor începând cu data de 1 ianuarie 2025 Ministrul Muncii - Simona Bucura Oprescu a făcut un anunț oficial legat de majorarea pensiilor începând cu data de 1 ianuarie 2025.
Pe români îi așteaptă o iarnă grea. Deja au început să crească preţurile la gaze naturale Se apropie sezonul rece, iar cotațiile la gaze naturale, în Europa, au început să crească vertiginos. La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale au urcat luni dimineaţa cu 1,3%, la 39,71 euro pentru un Megawatt-oră (MWh).
Se pregătesc creșteri de taxe de anul viitor! Avertisment dur de la economiști Se pregătesc creșteri de taxe de anul viitor! O spun din nou specialiștii și, de data asta, o recunosc și liderii politici. Cel mai dur avertisment vine însă de la economiști, care spun că ne așteaptă inclusiv creșteri de impozite și majorări de TVA.
Alimentul pe care îl consumă absolut toți românii, pe cale să devină un lux. Prețurile au explodat. În magazine este mai scump cu 13% Carnea de pui, cea mai consumată în România, începe să devină un lux, ba chiar o amintire, mai ales pentru cei cu venituri minime. Producătorii anunță scumpiri pe bandă rulantă, iar în magazine prețurile vor fi cu aproape 13% mai mari, în această toamnă.
Patronatele din industria alimentară, nemulțumite de plafonarea prețurilor la produsele românești: „Măsura este nejustificată şi extrem de păgubitoare!” Patronatele din industria alimentară consideră că menținerea plafonării prețurilor la produsele românești este o măsură nejustificată, extrem de păgubitoare şi nu există niciun argument viabil care să o fundamenteze.
Bogdan Chirițoiu, despre cele 10 bănci care au fixat rata dobânzii ROBOR: „Avem în derulare investigații bombă!” Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, anunță că în 2025 se termina mega-investigația privind o înțelegere între 10 mari bănci comerciale, pentru practică anticoncurențială de fixare a ratei dobânzii ROBOR la un nivel cât mai ridicat
Lovitură pentru samsarii de credite: dobânzile exagerate, blocate oficial din 11 noiembrie! Iată ce prevede noua lege Legea 243/2024, care va intra în vigoare pe 11 noiembrie 2024, aduce schimbări semnificative în domeniul creditelor și al activității recuperatorilor de creanțe. Această lege are ca obiectiv protejarea consumatorilor de dobânzi excesive și abuzuri din partea IFN-urilor și a recuperatorilor de creanțe, stabilind limite clare pentru costurile asociate împrumuturilor.
Companiile de energie dau vina pe stat pentru prețurile mari. Datorii de un miliard de euro Companiile de energie dau vina pe stat pentru prețurile mari. Restanțele statului față de FURNIZORII de energie au ajuns la 1 miliard de euro, iar firmele spun că nu pot cumpăra cantități de energie, ceea ce face imposibil să facă o ofertă de preț clienților.
Decizia Comisiei Europene. România pierde 300 de milioane de euro România va pierde aproximativ 300 de milioane de euro din PNRR, anunță o scrisoare a Comisiei Europene. Această decizie vine după ce liderii au descoperit că în conducerea a 17 companii de stat s-au făcut numiri politice, iar mulți dintre cei care sunt la vârful acestor instituții sunt apropiați ai PSD.
Ministrul Agriculturii, anunțul momentului despre scumpirile din România Ministrul Agriculturii dă asigurări că nu se va scumpi carnea de porc! Asta în condițiile în care datele arată că deja prețurile au crescut chiar și după plafonarea adaosului comercial, iar de scumpiri uriașe am avut parte și la alte produse, precum legumele sau produsele de curățenie.
Alimentele pentru Crăciun, mai scumpe cu cel puțin 15%! Cât costă produsele de bază Prețuri de coșmar chiar înainte de Crăciun. Cu doar două luni înainte de sărbătorile de iarnă, specialiștii susțin că alimentele de bază s-ar putea scumpi din nou. Vorbim aici în special despre dulciuri și carnea de porc care ar putea să se scumpească încă din luna noiembrie.
Ce taxe și impozite se schimbă odată cu creșterea salariului minim. Schimbări de la 1 ianuarie 2025 Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că de la 1 ianuarie salariul minim brut pe economie va fi 4.050 de lei. Aceasta este a treia mărire a salariului minim pe anul acesta. Află vor fi afectate taxele, impozitele și contribuțiile datorate statului.
Fermierii afectați de secetă primesc despăgubiri de la stat. Cum pot intra în posesia banilor Fermierii afectați de secetă au doar 10 zile la dispoziție pentru a depune cererile în vederea despăgubirilor din partea statului. Se vor acorda câte o mie de lei pentru fiecare hectar calamitat. La nivelul județului Mehedinți, mii de fermieri au fost afectați de secetă.
Un aliment banal, găsit pe mesele tuturor românilor, s-a scumpit cu 83% Prețul untului a crescut cu 83% în 2024. O tonă de unt se vinde astfel cu aproape 9 mii de dolari, arată ultimele date transmise de Comisia Europeană.
Ouăle și carnea de pui din Ucraina sunt în continuare pe rafuri, în ciuda restricțiilor anunțate de guvern Ouăle din Ucraina încă se găsesc pe rafturile magazinelor românești, chiar și după ce Guvernul a decis ca acestea să fie aduse în țară doar pe baza unei licențe speciale. Chiar dacă produsele sunt vândute cu mult sub prețul pieței, totusi românii nu au încredere să cumpere.
Ce români se pot pensiona la 45 de ani, potrivit noii legi a pensiilor. Nu este nevoie de stagiul complet Noua lege a pensiilor oferă posibilitatea angajaților din anumite domenii de activitate să iasă la pensie mult mai devreme. Vârsta standard se reduce pentru cei care au muncit în condiții speciale de cel puțin 22 de ani.
Ministerul Finanțelor anunță o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis: “Ne-am gândit să fie între sărbători, înainte de caltaboş, şorici, Crăciun” Ministerul Finanțelor a anunțat lansarea unei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis, oferind investitorilor o oportunitate atractivă de a-și plasa economiile într-un instrument financiar considerat foarte sigur. Spre deosebire de depozitele bancare, titlurile de stat Fidelis beneficiază de garanția statului, ceea ce asigură returnarea integrală a sumelor investite, precum și dobânda aferentă. Aceste titluri reprezintă o opțiune ideală pentru cei care își doresc să îmbine siguranța cu o rentabilitate stabilă, contribuind în același timp la dezvoltarea economiei naționale.
Exclusiv Ministrul Energiei a vorbit despre facturile de ELECTRICITATE după 1 aprilie 2025, fără compensare și plafonare. Ce consumatori ar putea plăti mai puțin? Ministrul Energie, Sebastian Burduja, a declarat în exclusivitate la "Raport de Zi" de la Realitatea Plus, că noua schemă de sprijin pentru consumatorii defavorizați va fi gata până la 1 ianuarie. Burduja a precizat că se pune accent pe posibilitățile financiare ale consumatorilor, nu pe nivelul de consum. Pe de altă parte, ministrul a afirmat că există posibilitatea ca după eliminarea vechiului sistem de compensare și plafonare, unele companii mari să ofere energie la prețuri reale foarte apropiate, dacă nu chiar mai mici decât cele plafonate.
Prețul aurului a atins un nou record ISTORIC în România. Aceeași situație este și pe piețele internaționale Prețul gramului de aur a atins un nou prag istoric. Conform datelor oferite de la Banca Națională, gramul de metal prețios a ajuns, joi, la cotația de 394,4609, cu aproape 9 lei mai mult decât la începutul săptămânii.
Românii plătesc DOBÂNZI imobiliare și de 4 ori mai mari decât bulgarii. Avertismentul unui bancher de top Românii sunt printre cei mai ghinioniști europeni atunci când vine vorba despre modul în care sunt tratați de bănci. O spune chiar un fost mare director de bancă și analist financiar, care afirmă că românii plătesc dobânzi de câteva ori mai mari decât cetățeni din alte state foste comuniste din regiune.
Fermierii nu mai vor să crească animale. Costurile sunt prea mari Tot mai mulți fermierii renunță la creșterea animalelor din cauza costurilor mari. Aceștia fac un apel disperat și cer autorităților să ia măsuri urgente, altfel vor intra în faliment.
Vine cel mai scump Crăciun! Prețuri duble în patiserii Brutarii și cofetarii se pregătesc pentru cel mai scump Crăciun de până acum. Pe fondul scumpirilor în lanț la ingrediente, aceștia sunt nevoiți să crească prețurile, iar oamenii au început deja să ocolească marile cofetării.
Exclusiv Cum sunt păcăliți românii la raft? Fenta comercianților | Experiment Realitatea PLUS Regulile sunt făcute să fie încălcate și vedem asta zilnic la raft. Comercianții continuă fenta prin care românii sunt păcăliți deși statul a venit cu măsuri mai dure pentru a stopa creșterile de prețuri.
Sindicatele, mulțumite și nu prea, de creșterea salariului minim de la 1 ianuarie 2025: „ E un pas înainte, dar nu suficient!” Dumitru Costin, lider al Blocului Național Sindical, consideră că majorarea salariului minim începând cu 1 ianuarie 2025 reprezintă un pas înainte, dar nu suficient. Liderul sindical consideră că erau necesare și alte modificări fiscale.
Guvernul a decis! Începe Rabla pentru tractoare. Ciolacu dă peste 3 miliarde și pentru CFR Călători Guvernul a aprobat un nou program de achiziții pentru CFR Călători, în valoare de 3,3 miliarde de lei. De asemenea, Executivul a decis demararea unui nou program „Rabla” pentru tractoare.