Articolele din categoria CULTURĂ:

Sfântul Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei; Denia Acatistului Bunei Vestiri
SĂRBĂTOARE 31 martie - Un important sfânt mucenic este pomenit astăzi - Zi cu însemnătate deosebită
Sfantul Ipatie s-a nascut in Cilicia si a fost episcop in Gangra. A participat la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325. In timp ce se intorcea de la Constantinopol,a fost prins si batut de ereticii novatieni. O femeie din grupul acestora l-a lovit pe sfant cu o piatra in cap si in urma acestei lovituri, Sfantul Ipatie a trecut la cele vesnice. Femeia a inebunit in clipa in care a vazut moartea acestuia. Mai tarziu, a fost dusa la mormantul sfantului unde va primi vindecarea. Dupa tamaduire, aceasta femeie isi va petrece toata viata in lacrimi si rugaciune.
Sfântul Cuvios Ioan Scararul
SĂRBĂTOARE 30 martie - Zi cu importantă deosebită în calendarul ortodox: un mare sfânt este pomenit astăzi - Zi de POST
Sfantul Ioan Scararul a vietuit intre anii 578-649. A intrat in cinul monahal la varsta de 16 ani. Sfantul Ioan Scararul l-a avut ca povatuitor pe Cuviosul Macarie, timp de 19 ani. Dupa moartea parintelui sau duhovnicesc, Sfantul Ioan Scararul s-a retras intr-o pestera, unde a dus o viata aspra vreme de 40 de ani. A fost vreme indelungata egumen al manastirii din Muntele Sinai. El este autorul lucrarii "Scara", carte care ne descrie viata duhovniceasca sub forma unei scari cu 30 de trepte care ne duce spre Dumnezeu. "Scara” a fost tradusa in limba romana de parintele Dumitru Staniloae si se afla cuprinsa in volumul al IX-lea al Filocaliei.
Nicu Covaci
Nicu Covaci a contestat examenul picat la Uniunea Compozitorilor: „O să fac un scandal mare, eu nu mă dau bătut"
Nicu Covaci a depus contestație după ce a picat examenul la Uniunea Compozitorilor și a rămas fără pensie. Marele compozitor susține că nu se lasă învins. Decizia de a depune contestație vine după ce Horia Moculescu a declarat că a fost persecutat de Uniune. Covaci a obținut potrivit celor de uniunea compozitorilor la examenul de admitere doar nota 7.60, iar nota de promovare este de 8. 
Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou
SĂRBĂTOARE 28 martie: Un sfânt important e sărbătorit astăzi - Ce spune calendarul ortodox - Zi de POST
Cuviosul Ilarion a fost staretul manastirii Pelechit din Helespont, in Asia. Plin fiind de Duhul Sfant, el a stralucit ca un soare printre oameni, vindecandu-i de boli si curatindu-i de duhurile cele necurate. Acest barbat dumnezeiesc a luat mai apoi mucenicia in timpul lui Leon Armeanul (813-820) care pornise din nou prigonirile contra aparatorilor sfintelor icoane. Impreuna cu alti patruzeci de monahi Cuviosul Ilarion a fost alungat in surghiun la Efes, si acolo a pierit in temnita.
Sfântă Muceniță Matroana din Tesalonic
SĂRBĂTOARE 27 martie - Zi cu importanță deosebită în calendarul ortodox: o mare sfântă este pomenită astăzi - Zi de POST
Sfanta Matrona a fost o copila saraca si orfana, roaba in casa unei evreice cu suflet rau, din Tesalonic. Aceasta neincetat isi batea joc de credinta Matronei, si tot timpul cauta toate mijloacele pentru a o face sa se lepede de Hristos si sa mearga impreuna cu ea la sinagoga. Cand Pautilla, stapana Matroanei a auzit ca sluga sa merge in ascuns la biserica crestinilor, i-a zis: "Pentru ce n-ai mers la sinagoga noastra, ci te-ai dus la biserica crestineasca?" La aceasta intrebare Matroana a raspuns: "De vreme ce Dumnezeu este in biserica crestineasca, iar de la sinagoga iudaica s-a departat, nu ma duc la sinagoga, ci la biserica".
Pastila pentru suflet
Pastila pentru suflet - 17 martie - Pilda zilei
Rugăciunea zileiRugăciune la Icoana Maicii Domnului Dulcea Sărutare„O, Dulcea Sărutare a sufletelor noastre, cu roua rugăciunilor tale  curățește inimile noastre și le fă izvorâtoare de gânduri dumnezeiești. Cu razele minunilor tale împodobit-ai mănăstirea în care ești cinstită, tuturor închinătorilor dăruindu-le din belșug untdelemnul darurilor tale. Auzi-ne și pe noi, cei ce de la marginile lumii cu bătăile rugăciunii căutăm să aflăm deschiderea ușii milostivirii tale. Ca și cu o dulce sărutare cu darul tău veselești sufletele întristate și ridici povara mâhnirilor noastre. Deci, și acum, te rugăm să cauți cu milostivire spre robii tăi și să potolești valurile păcatelor. Povățuiește-ne pe noi pe cărarea ascultării de Fiul tău și cu înfrânarea îngrădește mișcările sufletului și trupului nostru. Deschide-ne nouă ușa îndurărilor dumnezeiești, căci din pricina păcatelor noastre am depărtat de la noi pe făcătorii de bine. Rugăciunea paraclisierului Ioanichie ai ascultat-o cu blândețe și întăritu-l-ai pe dânsul întru nădejde, ca una ce purtai neîncetat grijă de mănăstirea ta și de mântuirea sufletului său. Deci, ca o milostivă Maică a creștinilor, ia în mâinile tale și viața noastră și ne povățuiește pe calea mântuirii. Stinge focul ispitelor și nimicește cursele celui rău, care caută să ne tragă pe noi în adâncul deznădăjduirii. Ceea ce ai primit în brațele tale pe Cel Necuprins de gând, încinge și sufletele noastre cu legătura iubirii de oameni și ne arată vrednici lucrători de fapte bune. Deschide hambarele darurilor tale și ne hrănește pe noi din destul, ca să-ți aducem pâinea laudelor dumnezeiești din cuptorul inimii. Pe noi, cei împovărați cu multe răutăți, ne cheamă la limanul pocăinței și cu ploaia rugăciunii tale stinge focul gheenei cel gătit pentru păcatele noastre. Fii nouă sprijinitoare în necazuri, căci la tine alergăm ca la un liman binecuvântat, cerând iertare greșelilor noastre și mare milă. Amin!”