Circulație îngreunată sau chiar blocată din cauza ninsorilor abundente. Din cauza zăpezii şi a vântului puternic, mai mulţi arbori s-au prăbuşit, unii chiar pe calea ferată, blocând circulaţia unor trenuri. Ninsorile vor continua și pe parcursul zilei de joi.
UPDATE 17.30: Începând cu ora 17:30 a fost închis sectorul dintre km 9+140 – 84+911, de pe DN 24D. Această măsură a fost luată din cauza viscolului și ninsorii abundente din zonă. Sectorul închis se află între localitatea Cuca (intersecţia cu DN26) și localitatea Bălăbăneşti, la limita județului Vaslui, anunță Compania Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
UPDATE 12.00: Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că traficul rutier a fost redeschis DN17A, între Suceviţa şi Vatra Moldoviţei, însă cu restricţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Circulaţia a fost oprită o oră pentru a se facilita intervenţia utilajelor de deszăpezire.
UPDATE 11:40: Un număr de 22.000 de abonaţi casnici din 27 de localităţi ale judeţului Buzău au rămas, joi, fără energie electrică, din cauza vântului puternic şi a ninsorii.
Potrivit Biroului de relaţii publice al Societăţii de Distribuţie cu Energie Electrică Muntenia Nord, printre localităţile nealimentate cu energie electrică din judeţul Buzău se numără Cislău, Vipereşti, Pătârlagele, Nehoiu, Pîrscov, Cozieni, Brăieşti, Bozioru, Odăile, Mânzăleşti, Beceni, Cătina, Chiojdu, Căneşti, Merei, Topliceni, Buda, Valea Salciei, Năieni, Breaza, arată Agerpres.
Cel puțin 3.000 de locuitori din Prahova și 8.000 din județul Mureș au rămas fără curent electric în urma unor defecțiuni în sistem.
UPDATE 11.00: Un număr de 12 trenuri înregistrează întârzieri în Gara de Nord, potrivit corespondentului Realitatea TV. Un tren așteptat să vină de la Constanța are o întârziere de peste 3 ore.
UPDATE 10,30: În judeţul Suceava, a fost închis DN17A, între Suceviţa şi Vatra Moldoviţei, pentru a se facilita intervenţia utilajelor de deszăpezire. Pe acest tronson de drum circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone era restricţionată de la ora 8:30.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, începând cu ora 10:30, în judeţul Harghita, traficul rutier a fost oprit din nou pe DN12C, la ieşirea din Lacu Roşu către Gheorgheni, însă la kilometrul 16, din cauza unui copac care a fost doborât de vânt pe partea carosabilă (anterior fusese oprit la kilometrul 2, din acelaşi motiv).
Circulaţia feroviară pe magistrala 400, între staţiile Sânsimion şi Băile Tuşnad, în judeţul Harghita, oprită în cursul dimineţii după ce un copac a căzut peste linia ferată din cauza vântului puternic, a fost reluată.
UPDATE 10.00 În judeţul Harghita, traficul rutier este oprit pe DN12C, la ieşirea din Lacu Roşu către Gheorgheni, din cauza unui copac care a fost doborât de vânt pe partea carosabilă. Pe drum există un strat de zăpadă care măsoară circa un centimetru.
UPDATE 9.50: Circulaţia a fost reluată, cu restricţii în Pasul Oituz. Centrul INFOTRAFIC informează că, începând cu ora 9:15, în judeţul Covasna, traficul rutier a fost reluat pe DN11, în Pasul Oituz, deocamdată cu restricţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone. Circulaţia a fost oprită în vederea facilitării intervenţiei utilajelor de deszăpezire.
UPDATE 9.45. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră , în judeţul Maramureş, traficul rutier este oprit pe DN18, în Pasul Prislop, din cauza unor copaci care au fost doborâţi de vânt pe partea carosabilă. Tot în zona respectivă, un autotren a derapat şi a intrat în şanţ (dar nu afectează circulaţia). Partea carosabilă este acoperită cu un strat de zăpadă care măsoară circa 1-2 centimetri.
UPDATE 9.20 Conform unei informări făcute în această dimineaţă de un distribuitor de energie electrică, în judetul Bacău erau nealimentate 105 localitati, 15031 de abonati afectati (7 linii electrice afectate, 191 de posturi de transformare nealimentate). 10 echipe E-on lucreaza pentru depistarea defectiunilor şi remedierea lor.
UPDATE 9.15: Traficul rutier este oprit pe DN1 (E60) în judeţul Cluj, între localităţile Ciucea şi Poieni, din cauza unui copac care a fost doborât de vânt pe partea carosabilă. Circulaţia este oprită şi pe DN1J, între localităţile Gârbău şi Căpuşu Mare, tot din cauza unui arbore căzut pe carosabil.
UPDATE 9.00: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, începând cu ora 8:30, în judeţul Suceava, din cauza zăpezii care măsoară aproximativ cinci centimetri, a fost restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN17A, între Suceviţa şi Vatra Moldoviţei.
Pe DN17, în Pasul Mestecăniş (spre limita cu judeţul Bistriţa-Năsăud), sunt zone în care stratul de zăpadă măsoară unu-doi centimetri. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant.
UPDATE. Zăpada a pus stăpânire pe Suceava: unele localităţi, fără curent electric
În regiunea Sucevei există localități fără curent electric. În zona de munte, zăpada căzută astăzi a prins pomii înfloriți, semn că nu vor fi deloc fructe anul acesta.
În unele localități au fost probleme și cu furnizarea energiei electrice din cauza unor avarii apărute în urma căderilor de zăpadă. Curentul electric a fost oprit zeci de minute, până la oră.
UPDATE Trafic dificil în județul Harghita
Circulația pe drumurile care traversează zonele înalte ale județului Harghita se face în condiții de iarnă, în urma ninsorilor căzute miercuri, iar unii șoferi întâmpină dificultăți în deplasare deoarece au schimbat anvelopele autovehiculelor cu cele de vară.
Purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, Adrian Pănescu, a declarat că circulația se face în condiții de iarnă pe DN 12 C Gheorgheni-Lacu Roșu, pe DN 13 B, în zona vârfului Bucin, unde se semnalează și viscol, precum și pe DN 15 Toplița-Borsec, unde în zona vârfului Creangă stratul de zăpadă de pe carosabil ajunge până la trei centimetri.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip a spus că s-a suplimentat numărul echipajelor de Poliție în zonele predispuse riscului, dar i-a îndemnat pe șoferi să nu aștepte recomandările polițiștilor, ci să țină cont de avertizările meteorologilor privind vremea neprielnică și să nu pornească la drum.
Trafic pe DN1, îngreunat
Traficul pe DN1 Braşov-Ploieşti, între localităţile Timişul de Sus şi Predeal, se desfăşoară îngreunat, miercuri noapte, din cauza zăpezii depuse pe şosea, iar mai multe autovehicule nu au mai putut să îşi continue deplasarea şi au oprit pe marginea drumului.
Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, în judeţul Braşov, circulaţia pe DN1 Braşov – Ploieşti se desfăşoară îngreunat între localităţile Timişul de Sus (Cotul Donului) şi Predeal.
Pe acest tronson stratul de zăpadă este consistent, în zonă ningând abundent, iar mai multe autovehicule nu au mai putut continua deplasarea şi au oprit pe marginea drumului.
Centrul Infotrafic mai informează că, la această oră (6:45), în judeţul Cluj, ninge abundent pe autostrada A3 Turda - Gilău, iar zăpada pe carosabil măsoară, pe benzile numărul unu, aproximativ un centimetru (pe alocuri). Se acţionează cu utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant.
Și în judeţul Gorj, ninge abundent pe DN67C Novaci - Rânca, iar între kilometrii 19 şi 34+800 zăpada pe carosabil măsoară aproximativ doi-trei centimetri. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant.
Un echipaj de poliţie care acţionează în zona Novaci nu permite autovehiculelor neechipate cu anvelope de iarnă accesul către Rânca.
CNAIR: Nouă drumuri naționale afectate de căderile de zăpadă
Tot personalul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este implicat în activitatea de deszăpezire pe cele nouă drumuri naționale afectate de căderile de zăpadă din perioada 19 - 21 aprilie, a anunțat, miercuri, CNAIR.
Zonele afectate sunt: DN 66 (defileul Jiului), DN 67C (Rânca), DN 7A (Voineasa-Obârșia Lotrului), DN 1A (Cheia), DN 58 (Anina), DN 10 (Întorsura Buzăului — Siriu), DN 73 (Rucăr-Bran), DN 11 (pasul Oituz), DN 17 (pasul Tihuța în zona Câmpulung Moldovenesc).
Potrivit sursei citate, în aceste zone se acționează cu 200 autoutilaje proprii și cu 60 autoutilaje închiriate, în special în zonele administrate de DRDP Iași și DRDP Brașov.
"CNAIR SA a luat măsuri de dislocare a autoutilajelor proprii din zonele de șes, în zonele de deal și munte, în urma avertizărilor meteorologice emise de către Administrația Națională de Meteorologie. Tot personalul propriu este implicat în acest moment în activitatea de deszăpezire până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice. Cele 53.800 de tone de sare și 1.000 tone de clorura de calciu, aflate în stoc, sunt suficiente pentru asigurarea circulației pe autostrăzile și drumurile naționale afectate de căderile de zăpadă din perioada 19 aprilie — 21 aprilie 2017", se arată într-un comunicat al CNAIR.
CNAIR SA, împreună cu Direcția Rutieră din cadrul IGPR, solicită participanților la trafic care tranzitează în special traseele de drum situate în zonele montane înalte, pasuri, trecători, afectate de actualele fenomene meteorologice specifice iernii, să își echipeze corespunzător autovehiculele (anvelope de iarnă, lanțuri antiderapante, combustibil, pături, săculeț cu material antiderapant, mâncare, apa, etc).
Informații suplimentare privind starea rețelei de autostrăzi și drumuri naționale de la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, 021/264.33.33, 021/264.33.34, TEL VERDE 0800.80.9360, sau de pe pagina de web a CNAIR SA.