Probleme cu lipsa ape calde și a căldurii există în toate sectoarele Capitalei, însă locuitorii din sectorul 6 sunt cei mai afectați, și asta pentru că acolo lucrările de mentenanță, reparație sau de izolare au dus la oprirea apei calde și a căldurii în peste 90 de blocuri, iar în peste 1000 de blocuri există deficiențe în ceea ce privește furnizarea apei calde și a căldurii.
Practic, sute de mii de bucureșteni plătesc facuri uriașe în lipsa acestor servicii. Facturi care deja s-au scumpit la începutul acestui an iar în unele cazuri sunt chiar duble față de anul trecut.
Pe de altă parte, românii vulnerabili nu mai primesc nici acel ajutor pentru plata facturilor, iar din luna aprilie va expira și plafonarea prețurilor la energie, ceea ce înseamnă că vom plăti facturi mai scumpe cu 110%, spun specialiștii
Ce este de făcut?
Avocatul Adrian Cuculis a lansat un ghid al ”înghețatului de frig” în care explică ce soluții au cei care rămân fară apă caldă și căldură mai mult decât este tolerabil.”Mai în glumă dar mai ales în serios, criza de energie termică îi afectează pe bucureșteni nu doar prin prisma confortului de a putea sta la o temperatură rezonabilă în casă. Cel mai grav este că în mai mult de 1.356 de blocuri din București, la momentul prezentului articol, energia termică lipsește.
Avarie MAJORĂ în plină iarnă. Mii de bucureșteni nu au apă caldă și căldură
Prin energie termică înțelegem de fapt pentru moment criza apei calde în București, iar peste încă o lună de zile vom înțelege și criza căldurii din apartamentele bucureștenilor.Din nefericire, treaba cu căldura și cu apa caldă a devenit o problemă sistemică și nu se regăsește doar în București, ci și în Timișoara, un oraș despre care nu ne-am fi așteptat să auzim lucruri atât de proaste.În tot cazul, important este să vedem în mod concret ce puteți face dacă rămâneți fără apă caldă și căldură mai mult decât este tolerabil”, punctează avocatul.
”În principal trebuie să știți că între asociația de proprietari, care este titularul unei autorizații de exploatare a unui branșament de furnizare a energiei termice - în cazul Bucureștiului acesta fiind Termoenergetica, există un contract de furnizare a energiei termice care după toate condițiile lui și clauzele atașate, este încălcat în mod repetat și flagrant de către furnizorul de energie termică”, a explicat avocatul Cuculis.
”DA, putem da în judecată Compania Municipală Termoenergetica în condițiile în care în mod repetat rămânem fără apă caldă și căldură însă acest lucru se poate petrece în două variante –
a) Asociația de proprietari decide că în mod colectiv în urma votului membrilor asociației să dea în judecată Termoenergetica;
b) Fiecare consumator în parte da în judecată asociația de proprietari fiindcă nu primește căldură și apa caldă, iar asociația de proprietari cheamă în garanție Termoenergetica pentru a răspunde.
În varianta prezentată la litera a) toți membri asociației sau majoritatea lor, pot decide inițierea unui proces colectiv prin care Asociația, în numele lor, să ia decizia de a chema în judecată furnizorul de energie termică, iar pentru toate inconvenientele să îi ceară acestuia despăgubiri și chiar și daune morale, materiale, interese iar acest lucru este posibil în mod direct fiindcă cel care are contractul încheiat cu Termoenergetica SA nu este proprietarul persoană fizica ci asociația de proprietari în sine.
În varianta prezentata la litera b), dacă în mod greșit asociația nu ia decizia chemării în judecată a Termoenergetica SA, atunci fiecare proprietar din bloc poate demara pe cont propriu sau în proces colectiv, o acțiune de a solicita despăgubiri și chiar și daune morale, materiale, interese de la compania de furnizare a energiei termice.
Ce poți să faci împotriva Termoenergetica SA
”În primul rând trebuie să avem în vedere că o săptămână fără apă caldă sau căldură, fac dintr-un apartament fie că este el în București sau Timișoara, un loc unde nu mai poți locui.
Chiar dacă UE ne spune că ar trebui să avem 19 grade în casă, sunt totuși familii cu copii mici, cu persoane cu dizabilități, cu circulația proastă sau pur și simplu care nu își doresc să locuiască în mijlocul orașului cu facilitați ca de fundul curții.
Prin urmare, îi sfătuiesc pe toți ce care ajung deja la câteva zile de lipsă a apei calde și a căldurii, să notifice imediat Asociația de proprietari care are obligația să ia legătură cu furnizorul de energie termică și să remedieze imediat orice problemă legată de furnizarea agentului termic și apă caldă de la robinet.
În caz contract, sunt responsabili cei din conducerea asociației de proprietari iar locatarii se pot îndrepta și împotrivă lor.
Astfel, legea asociațiilor de proprietari 196/2018 art. 67 alin. 4 arata că:
(4) În cazul în care administratorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile sau le îndeplineşte în mod defectuos, cauzând prejudicii asociaţiei de proprietari, asociaţia de proprietari, în baza hotărârii adunării generale, poate retrage din garanţia administratorului o sumă de bani pentru acoperirea prejudiciilor create sau poate hotărî diminuarea venitului în funcţie de gravitatea faptei, în condiţiile prevăzute în contractul de administrare, precum şi de a acţiona în instanţă pentru recuperarea prejudiciilor provocate.
În completare, poate fi dată în judecată asociația în condițiile în care prin organele statutare nu ia decizii corecte și coerente în legătură cu situația lipsei apei calde și a căldurii”, a mai precizat avocatul.
Metoda finlandeză prin care poți să îți încălzești casa fără să plătești o avere pe facturi