Atunci când discutăm despre pregătirea și servirea unei mese rapide, nimic nu depășește confortul pe care ni-l oferă alimentelor congelate. De la economisirea de spațiu în congelator, pregătirea rapidă a acestora și până la păstrarea nutrienților pentru o perioadă mai lungă de timp. Da, toate acestea ni le oferă congelatele.
Aprovizionarea cu alimente congelate poate fi, de altfel, o modalitate excelentă de a economisi bani, dar și resurse. În cazul în care nu cumpărați din magazine produse congelate, puteți congela alimentele proaspete pentru a le păstra mai mult timp și, bonus, aceasta este o modalitate excelentă de a reduce risipa alimentară.
Însă cei mai mulți încă se întreabă dacă alimentele congelate pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, așa că venim în ajutorul vostru cu răspunsuri la cele mai populare întrebări despre congelate.
Sunt congelatele sănătoase?
Congelarea în sine nu face ca alimentele să fie sănătoase sau nesănătoase, asta depinde doar de aportul nutrițional al alimentelor care se congelează. Spre exemplu, fructele și legumele congelate sunt la fel de bogate în nutrienți precum cele proaspete. Diferența o fac produsele mai puțin nutritive precum pizza, gustările sau alte fast foods, care sunt oricum mult mai puțin bogate în nutrienți în comparație cu fructele și legumele.
Dacă alimentele sunt nutritive înainte de congelare, cu siguranță vor fi și după decongelare. Așa că nu veți da niciodată greș cu fructe, legumele, carne și pește congelat. Puteți congela chiar și cereale integrale sau paste.
Congelarea modifică valoarea nutritivă a alimentelor?
Procesul de congelarea nu afectează numărul de calorii, conținutul de fibre sau conținutul de minerale al unui aliment. Este posibil să existe diferențe minore în ceea ce privește vitaminele precum vitamina C, dar cea mai mare parte a valorii nutritive a unui aliment va fi menținută chiar și după congelare. Acest proces nu va schimba cantitatea de grăsimi, proteine, carbohidrați sau zahăr dintr-un anumit aliment.
Cum alegem alimentele congelate?
Atunci când cumpăram alimente congelate, firește că alegem exact ceea ce ne place, însă trebuie să avem grijă la zahărul adăugat, sodiu sau la sosurile bogate în calorii. Când trebuie să alegem altfel de alimente și nu doar o simplă pungă de legume, lucrurile devin puțin mai complicate, așa că vă oferim câteva sfaturi pentru selectarea alimentelor congelate care vă vor ajuta să vă alegeți favoritele în funcție de preferințe, dar și de valorile nutriționale.
- Alegeți mixuri de legume care pot fi pregătite rapid, direct în cuptor, în locul produselor care conțin și sosuri sau arome adăugate. Același lucru este valabil și pentru fructele congelate. Dacă zaharurile adăugate în fructe au un nivel foarte ridicat, asigurați-vă că alegeți fructele care sunt congelate fără adaos de zahăr sau sirop.
- Pizza, gustări, sandvișuri pentru micul dejun, lasagna sau alte mese de felul acesta se numără printre elementele sărace în micro-nutrienți din categoria congelate. Acestea fiind spuse, dacă comparați etichetele sau căutați în secțiunea cu alte alimente, puteți găsi mese congelate și gustări care sunt mult mai bogate în nutrienți.
- Carnea congelată, peștele, fructele de mare și puiul vor oferi cea mai mare valoare nutritivă atunci când sunt preparate fără ingrediente suplimentare. Alegeți carne albă sau roșie, creveți sau file de pește.
Alimentele congelate se dezgheață înainte de preparare?
De obicei, legumele congelate nu trebuie decongelate înainte de gătit. Le puteți fierbe sau pregăti direct în cuptor. Fructele, pe de altă parte, trebuie dezghețate puțin înainte de a le folosi. Carnea congelată trebuie de obicei dezghețată înainte de gătit, în caz contrar, riscați să gătiți în exces partea exterioară iar mijlocul să rămână crud. Nu lăsați carnea să se dezghețe la temperatura camerei. Bacteriile pot crește pe carnea care a fost lăsată afară pentru mai mult de o oră sau două.