Reunind cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți, zilele Street Delivery de la Baia Mare, oraș cu aspirații la titlul de Capitală Europeană în 2021, vor fi găzduite de pietonala Podul Viilor, în perioada 17 - 19 iunie.
Sub egida muticulturalismului și îmbinînd valori de azi cu cele de odinioară, Baia Mare inaugurează prima ediție Street Delivery cu un line-up remarcabil, avându-i pe greii ska ucranieni Familia Perkalaba printre head-lineri, alături de Felix Zenger, un beat-boxer din Finlanda care a depășit mai multe recorduri de măiestrie și popularitate, inclusiv pragul de 30 de milioane de vizualizări pe YouTube pentru un singur performance.
Familia Perkalaba este un fascinant periplu prin diverse stiluri muzicale actuale, de la ska-hutsul – genul pe care l-au inventat și pe care-l consideră definitoriu, până la la punk, powerpop, ethno sau rock: trompetele sparg norii, persiflând ritmul arțăgos de trombon, o aventură acustică îndulcită în armonii de acordeon, care-și recapătă puterea în riffuri ascuțite de chitară, țâșnite de sub răpăieli bubuitoare de percuții.
I se alătură un faimos DJ din Maastricht, capitală informală a muzicii, dar și băimărenii Ska-nk, cu un concert unplugged, sau cei de la Kryptonite Sparks, care promit un «funk inspirat, gândit anume pentru timpane amorțite».
Pentru cea mai mare demonstrație de arte și meserii organizată vreodată în oraș, sunt așteptați la Baia Mare sute de invitați cu culoare și tradiție, de la designeri de produs, de modă, ilustratori, arhitecți, artiști 3D sau programatori, până la meșteșugarii tradiționali - cizmari, ceasornicari, tâmplari, croitori, șelari sau ceaprazari.
De la an la an mai vizionară în formularea politicilor culturale și în strategiile de implementare a acestora, Baia Mare își redescoperă și își afirmă potențialul și moștenirea culturală, reinventându-se ca un oraș deschis, gazdă bună pentru industrii creative și teren atractiv pentru artiști sau pentru operatorii culturali români și europeni.
STREET DELIVERY LA BAIA MARE.
Baia Mare renunță la gaze de eșapament și stres, pentru a reda străzile și caldarâmul stăpânilor lor de mai demult, micii comercianți cu tarabele pline de minuni îmbietoare, sau vizionarii, care-și pun la mezat marile iluzii. Spațiul public trebuie redat, măcar pentru câteva zile, comunității, trotuarele vor înceta să fie parcări auto improvizate, lăsând locul meșterițelor de la Săpânța, care sunt pregătite să țeasă ii și scoarțe chiar în Centrul Istoric. Li se alătură olari faimoși în nordul țării, care știu să rotească lutul gălbior, sau meșteri care croiesc viori din pântecele rotofei al lemnului. Recuceresc străzile cizmarii, ceasornicarii, meșterii care ascut cuțite și cei care fac șindrilă. Adunând maeștrii satelor, meșteșugarii îndrăgostiți de munca mâinilor lor, dar și tinerii vizionari, aflați în prima linie a industriilor creative, Street Delivery se va desfășura la Baia Mare într-un decor special, asigurat voluntar de arhitecți și firme de design locale.
În zona de performance se vor aduna actorii, diverse companii de teatru independent invitate, alături de muzicieni, care vor susține ateliere tematice, de la actorie, până la de percuție și dans. În zona de joc vor fi demonstrații de Tai Chi, Hackaton, zumba sau gaming, iar în zona de lounge, călătorul își poate trage sufletul în tihnă, căutând apă și vorbe line după atâta vacarm. Mai ales că urmează zona comercială, cu farmecul ei pestriț, și, mai apoi, zona de prezentare a antreprenorilor și a ONG-urilor, un spațiu generos dedicat nenumăraților activiști non-profit prin efortul cărora s-au schimbat atât de multe în ultimii ani în Baia Mare.
Baia Mare, un orășel cu puțin peste 135.000 de locuitori, a demonstrat în ultimii ani o incredibilă capacitate de regenerare prin cultură, schimbându-și sumbrul titlu de cel mai poluat oraș al Europei în renumele de cel mai dinamic oraș din nord vestul țării, reședință pentru cele mai importante ONG-uri ecologice și unul dintre cei mai importanți aspiranți la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.
PROGRAM
În weekendul 17-19 iunie, Baia Mare se alătură Clujului, Bucureștiului și Iașiului, prin organizarea evenimentului Street Delivery. Desfășurat în stradă, maratonul de artă, cultură, muzică, jocuri și meșteșuguri, oferă, gratuit, tuturor băimărenilor, acces la o experiență europeană autentică, un adevărat episod-pilot pentru proiectul Baia Mare Capitală Europeană a Culturii 2021.
Street Delivery presupune, în toate orașele din România, închiderea unei străzi pentru trafic și mașini și deschiderea ei pentru oameni, cultură și evenimente. Astfel:
• vom restricționa traficul auto pe strada Podul Viilor de vineri 17 iunie, ora 14:00, până duminică 19 iunie, ora 23:30.
• vom restricționa temporar, joi 16 iunie, de la ora 16:00, traficul pe aceeași stradă pentru montarea scenei de concerte.
• vom oferi spațiul pietonal meșterilor populari din Maramureș, tinerilor antreprenori din industriile creative, organizațiilor neguvernamentale și creativilor de toate tipurile.
Am pregătit:
• muzică live, vineri, sâmbătă și duminică, începând cu ora 18:00 până la ora 23:00.
• meșteri populari, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00 până la ora 23:00.
• ONG-urile vin în stradă, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00 până la ora 23:00.
• Zona de Gaming pentru copii și adulti, începând cu ora 10:00 până la ora 17:00.
• Zona de Wellness, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00 până la ora 17:00.
• Zona de Lounge, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00 până la ora 17:00.
Meșteșugari: Dan Leș (olar), Vasile Șușca (măști tradiționale), Maria Zapca (țesătoare, opincar), Dumitru Pop Tincu (sculptor cruci), Petru Codrea (scultptor lemn), Marchis Maria (artizan în semnele cusute ale iei), Miel Ileana (Artizan in semnele cusute ale iei), Pop Ioan (artizan de viori), George Duma (nodul dacic), tocilar, fierar, ceasornicar, pantofar.