Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor din România, instituţie aflată în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Romi.
Au fost înregistrate 98 de voturi "pentru" şi 11 abţineri.
Potrivit proiectului, Muzeul are ca scop prezentarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor romilor din România, cunoaşterea în plan intern şi internaţional a contribuţiei acestei minorităţi naţionale la evoluţia şi modernizarea societăţii româneşti de-a lungul timpului, protejarea memoriei victimelor robiei şi deportării în Transnistria, precum şi combaterea rasismului şi a discriminării.
Patrimoniul Muzeului se compune din colecţii de piese şi documente, constituite de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, membru al Consiliului Minorităţilor Naţionale, în colaborare cu alte instituţii publice sau private, organizaţii neguvemamentale din ţară şi din străinătate, precum şi din piese provenind din transferuri, donaţii şi achiziţii, potrivit legii.
Atribuţiile Muzeului sunt colecţionarea de documente şi mărturii cu privire la istoria romilor; elaborarea, coordonarea de programe şi/sau proiecte educaţionale şi de cercetare, de stagii de pregătire şi instruire în domeniul specific; efectuarea de studii şi cercetări, în ţară şi în străinătate, pentru aprofundarea cunoaşterii istoriei romilor, a robiei şi a deportării în Transnistria; organizarea de activităţi de cercetare ştiinţifică, conferinţe, expoziţii, schimburi de experienţă şi seminarii cu caracter informativ-educativ, inclusiv prin colaborare şi participare internaţională; editarea şi publicarea de studii, cărţi, articole, corespondenţă, memorie fotografică şi multimedia, colecţii de documente, albume fotografice privind istoriei romilor, a robiei şi a deportării în Transnistria.
Muzeul este condus de un manager desemnat prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Romi, cu avizele Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor şi Consiliului Minorităţilor Naţionale, în baza unui concurs de proiecte de management, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, se mai arată în proiect.
Guvernul identifică şi aprobă prin hotărâre transmiterea unui imobil, aflat în domeniul public al statului, în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Romi, pentru sediul Muzeu. Predarea-preluarea imobilului se face pe bază de protocol, încheiat între părţile interesate.
Liderul grupului AUR din Senat, Claudiu Târziu, a explicat votul de abţinere, argumentând că nu au fost îndeplinite condiţiile impuse pentru orice alt muzeu, printre care se numără existenţa unui sediu şi subordonarea faţă de Agenţia Naţională a Romilor şi nu faţă de Ministerul Culturii.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.