O situație revoltătoare a fost semnalată de organizația Caravana cu Medici. Unul dintre cele două defibrilatoare externe care au fost montate anul trecut în centrul istoric al Brașovului a fost furat. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a organizației, iar atât cei care au contribuit la acest proiect, cât și oamenii de rând spun că sunt revoltați de situație.
„În cursul nopții trecute a dispărut defibrilatorul extern automat amplasat în Livada Poștei. Dacă ați văzut pe cineva care a interacționat cu el sau având în posesia sa husa alba din interiorul cutiei, vă rugăm anunțați poliția. Suntem profund dezamăgiți de cele întâmplate si vrem sa aducem aminte că defibrilatorul extern automat nu are nici o valoare în casa unui individ. Nu există nici o indicație în cazul pacienților să aibă în casă un defibrilator extern, existând alte metode specifice pentru pacienții ce au nevoie de cardiostimulare. Acesta este destinat spațiilor frecventate des de oameni pentru acordarea primului ajutor. Orice informație ne poate ajuta să redăm comunității un aparat medical ce poate salva o viață”, au scris reprezentanții organizației Caranava cu Medici pe contul oficial de Facebook.
Inclusiv unul dintre medicii care au făcut parte din proiect și-a exprimat nemulțumirea pe rețele de socializare.
„În Decembrie 2022 Caravana cu Medici a amplasat primele defibrilatoare accesibile 24/7 din Brașov, unul în Piața Sfatului iar al doilea în Livada Poștei. Ieri noapte cel din Livada Poștei a fost furat. Mă simt dezamăgit și scârbit. Mereu spunem că ne dorim o țară ca afară, vrem lucruri frumoase dar noi aruncăm mucurile de țigară pe jos, ne luăm la bătaie cu salvamarii pe plajă că vrem să intrăm în apă când e pericol de înec și mai nou furăm aparate care pot salva vieți”, a spus doctorul Alexandru Covaciu.
Un singur aparat costă 11.000 de lei, iar specialiștii spun că astfel de defibrilatoare ar trebui să existe la fiecare 10.000 de oameni. Defibrilatorul extern automatizat este un dispozitiv portabil ce induce restabilirea ritmului normal al inimii prin aplicarea energiei electrice în caz de aritmii ventriculare cu risc înalt de deces, precum tahicardia, flutterul sau, mai ales, fibrilația. Utilizarea acestuia este ușor de înțeles, astfel că, salvarea unei vieți devine realizabilă.
Ele sunt dotate cu asistență vocală, prin intermediul căreia cel care intervine primește toate informațiile necesare și i se explică fiecare pas în parte, astfel că riscul ca intervenția să fi greșită este minim. Totodată după aplicarea electrozilor, aparatul evaluează dacă este necesar să trimită un impuls electric sau resuscitarea trebuie continuată prin compresie.
„La data de 30 august polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Brașov au fost sesizați despre faptul că, dintr-o casetă metalică, amplasată public în zona Livada Poștei, din municipiu, a fost sustras un defibrilator portabil, destinat utilizării publice în cazul persoanelor aflate în situații de risc.
Imediat, după primirea sesizării, echipa de cercetare formată din criminaliști și polițiști de investigații, s-a deplasat la fața locului pentru a identifica și ridica probe în cauza semnalată.
La acest moment se află întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, în care vor fi administrate toate mijloacele de probă pentru identificarea autorului și recuperarea bunului sustras.”, transmite IPJ Braşov.