„Creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire în Africa este un element pe care noi, ca și instituție de sănătate publică, trebuie să-l luăm cât se poate de în serios”, a declarat pentru Adevărul dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.
„Însă, nu putem face o comparație cu virusul SARS-CoV-2, când am avut deschise centre de vaccinare. Iar asta, deoarece caracteristicile celor două boli sunt complet diferite. În cazul variolei maimuței, răspândirea nu se face atât de ușor ca în cazul Covid. Este nevoie de un contact strâns și pe o perioadă mai lungă de timp între persoanele care pot transmite virusul. Mpox nu se transmite mergând la școală, la serviciu sau călătorind cu mijloacele de transport în comun. De exemplu, putem călători cu avionul iar printre pasageri să se afle și o persoană bolnavă. Riscul să luăm virusul practic nu există. Calea de transmitere este mai pretențioasă”, a mai explicat medicul.
Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” a declarat că centrul de vaccinare din cadrul spitalului se poate deschide oricând. „Chiar și mâine dacă ar fi nevoie. Centrele de vaccinare anti Covid, care deja funcționează, cum e și la Matei Balș, pot prelua și pot vaccina împotriva variolei maimuței în orice moment”.
În ceea ce privește deschiderea unor centre în clădiri independente de spitale, această ideea nu-și are sensul. „Există în România urgențe mai mari, cu alte lucruri, cu tratamente pentru Covid și să mă apuc să discut acum despre centre independente..asta înseamnă să aloc și personal”, mai precizează medicul infecționist.
Românii, folosiți ca pretext într-o metodă de înșelăciune în Germania: „Vin să vă jefuiască”