UPDATE. Conducerea Aeroportului a precizat că autoturismele UBER nu au acces în zona de preluare a pasagerilor, care este rezervată exclusiv taxiurilor autorizate. În plus, spațiul de reclamă este contractat de o agenție media, nu de UBER direct.
UPDATE. Compania UBER reacţionează la protestul taximetriştilor de la Aeroportul Otopeni. Potrivit unor oficiali din cadrul UBER România, "este loc pentru toată lumea" (vezi reacția completă mai jos).
Companiile de taximetrie care au contract cu Aeroportul Internațional Henry Coandă au anunțat că se vor retrage, de săptămâna viitoare, dacă nu va fi eliminată reclama care încurajează călătorii să apeleze la serviciile de transport în sistem UBER.
"Suma pe care o plătim aeroportului este de circa 220.000 de euro anual, pentru a ne da dreptul să operăm în zona aeroportului. Conducerea Aeroportului Henri Coandă, din București, ignoră absolut toate problemele pe care le-a creat pirateria taximetriștilor care operează ilegal în zona aeroportului și permite accesul mașinilor în sistem UBER", se arată într-un comunicat al COTAR (Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor autorizaţi).
Potrivit taximetriştilor, aeroportul a permis amplasarea unui panou publicitar, din care cetățenii români sau străini care au nevoie de transport înțeleg că UBER este compania acreditată inclusiv pentru a face transferuri de la aeroport către orice destinație.
"Probabil că au uitat cei care conduc aeroportul de la Otopeni că o studentă din Japonia a fost ucisă cu bestialitate, acum câțiva ani, de un „pirat" care se ocupa cu racolarea de clienți dezinformați și creduli. Înțelegem că se încurajează pirateria, cu absolut toate consecințele acestei activități, pe Aeroportul Henry Coandă, însemnând frauda fiscală, distrugerea imaginii României în lume și, pe cale de consecință, subminarea economiei naționale, dar și alte fapte penale, de la agresiuni, sechestrare de persoane și tâlhărie, până la viol și crimă! Victime de acest fel deja existând în ultimii ani. Iar activitatea persoanelor care practică pirateria în taximetrie, mai ales în sistem UBER, nu poate fi verificată și controlată, astfel încât este posibil să li se întâmple orice clienților care aleg aceste servicii nereglementate în România și fără garanții", mai spun şoferii revoltaţi.
Recent, reprezentanții serviciului Uber au afirmat că sunt deschiși să colaboreze cu autoritățile din România pentru dezvoltarea unor metode digitale care să simplifice declararea veniturilor pentru persoanele care desfășoară activități independente și susțin că serviciul este 100% digital și fiscalizat.
Uber vine cu aceste precizări în urma informațiilor furnizate de COTAR, potrivit cărora Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a cerut Uber Olanda o listă detaliată cu toți utilizatorii acestui sistem de transport și cu toate cursele operate anul trecut, pentru a verifica dacă toți șoferii au declarat veniturile astfel obținute.
"Serviciul Uber în România este 100% digital și fiscalizat. Toți partenerii din România colaborează cu Uber printr-o entitate fiscală, iar pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă. Partenerii Uber sunt contractori independenți și sunt responsabili pentru achitarea taxelor. Circumstanțele fiecăruia sunt diferite — numai ei pot ști care sunt veniturile din alte surse și care sunt costurile deductibile", potrivit unui punct de vedere transmis de Uber.
Reacția conducerii Aeroportului Otopeni
Compania Națională Aeroporturi București a trimis presei un punct de vedere după amenințarea taximetriștilor:
"Având în vedere cele afirmate de confederația C.O.T.A.R. într-un comunicat de presă de azi, 29.11.2016, facem următoarele precizări:
1. Autoturismele UBER nu au acces în zona de preluare a pasagerilor, rezervată exclusiv taxiurilor autorizate.
2. Accesul taxiurilor autorizate la aeroportul Henri Coandă, pentru preluarea pasagerilor, este gratuit.
3. CN Aeroporturi București nu percepe nicio taxă pentru activitatea de taximetrie la aeroport. Singurele sume încasate de la firmele de taximetrie afiliate la C.O.T.A.R. sunt cele aferente reclamei pe care acestea și-o fac pe terminalele touchscreen din aeroport, respectiv 4000 euro lunar.
4. CN Aeroporturi București nu are nicio relație contractuală cu UBER. Spațiul de reclamă este contractat de o agenție media".
Reacția companiei UBER: "Este loc pentru toată lumea"
Oficialii UBER consideră că "este loc pentru toată lumea" pe piaţă, iar serviciul de ridesharing nu duce o luptă împotriva taximetriei convenţionale.
"Oraşele s-au dezvoltat, dar opţiunile de transport au rămas aceleaşi, oamenii au nevoie de mai multe alternative şi considerăm că este loc pentru toată lumea. Pentru noi, nu este o lupta împotriva taxi, cu cât mai multe opţiuni, cu atât mai bine, iar taxiurile vor avea mereu un rol important în dinamică unui oraş. Noi susţinem dreptul consumatorilor de a avea cât mai multe variante la dispoziţie", au precizat oficiali ai UBER România pentru stiripesurse.ro.