Sunt puțini oameni care știu de existența acestei afecțiuni: alergia la brad. Totuși, ea există și se manifestă prin diferite simptome. Chiar dacă împodobirea bradului și perioada în care el stă în casa noastră ar trebui să fie una foarte frumoasă, pentru unii oameni poate fi o problemă și le poate afecta sănătatea, deoarece bradul este un alergen.
Alergie la brad: la care să fii atent
Brazii de Crăciun sunt deseori o sursă destul de mare de mucegai, care poate avea efecte negative asupra tractului respirator. De asemenea, aceștia pot capta cantități mari de praf, periculos pentru cei sensibili sau care au afecțiuni respiratorii.
Descoperirea a fost făcută de alergologul Lawrence Kurlandsky, care, în anul 2011, a publicat un studiu cu privire la acest fenomen. Specialistul a analizat 23 de eșantioane de scoarță și ace de pin și a descoperit 53 de tipuri diferite de mucegai. Toate aveau potențialul de a declanșa crize de astm, strănut și rinite. Mucegaiurile se dezvoltă încă din momentul cultivării copacului în aer liber, iar ulterior acestea evoluează în interior.
Lista de simptome, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (SUA):
- Durere în gât
- Congestie nazală
- Strănut
- Conjunctivită
- Mâncărimea ochilor
- Ochi iritați sau apoși
- Oboseală
- Insomnii
- Dureri în piept
- Alergii cutanate
- În cazurile grave, se poate ajunge la bronșite sau pneumonii.
Soluții pentru cei cu alergie la brad
Înainte de a duce bradul în locuință, trunchiul acestuia trebuie șters foarte bine cu o soluție din apă și înălbitor. De asemenea, întregul brad ar trebui curățat cu substanțe speciale pentru frunze. Așa cum probabil te așteptai, o soluție foarte bună este folosirea unui brad artificial.