"Conducerea Republicii Moldova, sub presiunea Occidentului şi contrar voinţei poporului său, a luat calea aderării la UE, a românizării, abandonând suveranitatea şi identitatea naţională. De fapt, Moldova riscă să devină încă o victimă a politicii coloniale occidentale, care se desfăşoară în mod vădit, cu neruşinare şi cinism, ignorând normele dreptului internaţional şi legile ţării, inclusiv Constituţia", a declarat apropiatul lui Vladimir Putin.
La reuniunea cu omologii săi din fostele republici sovietice, Patruşev, care a fost director al FSB, a avut un discurs dur la adresa Occidentului şi în special a Statelor Unite, pe care le acuză de tulburarea ordinii mondiale şi de creşterea riscului de folosire a armelor nucleare.
Occidentul, în frunte cu Washingtonul, încearcă în mod intenţionat să destabilizeze situaţia în ţări vulnerabile prin provocarea şi susţinerea situaţiilor de criză din aceste ţări, a arătat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei. "SUA şi aliaţii săi distrug în mod sistematic sistemul de drept internaţional care a fost stabilit după cel de-al Doilea Război Mondial, impunând lumii aşa-numita ordine bazată pe reguli - reguli stabilite doar de ei, exclusiv în propriul lor interes", a acuzat el.
Fostul director FSB a spus că, pentru a-şi justifica propriile acţiuni, Washingtonul, Londra şi Bruxelles-ul demonstrează în mod deschis standarde duble în evaluarea evenimentelor curente şi a conformităţii anumitor acţiuni cu dreptul internaţional. "Pot fi citate multe exemple. Încurajând crimele regimului de la Kiev, închizând ochii la încălcările grave ale legilor şi drepturilor omului în Moldova, ei condamnă Rusia şi Belarus, cer anchete asupra evenimentelor din Kazahstan şi Uzbekistan, introduc în mod arbitrar măsuri restrictive unilaterale", a punctat Patruşev.
Potrivit apropiatului lui Putin, confruntarea valorilor şi ideologiilor a intrat acum într-o fază acută. "Încercările continue ale Occidentului colectiv de a distruge diversitatea civilizaţională, de a introduce pretutindeni atitudini ideologice neoliberale şi un individualism agresiv sub masca valorilor democratice universale provoacă o respingere tot mai mare, în special în acele ţări în care bazele sociale şi spirituale şi morale tradiţionale sunt puternice", a subliniat el.