O analiză recentă a uneia dintre cele mai mari bănci mari din România ne arată că în primele 7 luni ale acestui an, 96.3% din taxe, impozite și contribuții s-au dus doar pe salariile bugetarilor și pensii.
O creștere față de anul trecut când doar 80% din încasările bugetare s-au dus pe salarii și către pensionari. În primele 5 luni ale anului, încasările la bugetul de stat au fost grav afectate de pandemie, iar deficitul bugetar a ajuns la -4.7% din PIB. Asta în condițiile în care, anul trecut, în aceeași perioadă, deficitul bugetar era de 1.7% din Produsul Intern Brut.
”Sa speram ca situatie e temporara si se va reflecta doar anul acesta. Bugetul statului e mai mare fata de aceste cheltuieli doar cu salariile si pensiile ,dar celalalte cheltuieli ale statului sunt finantate pe un deficit urias. La iulie aveam un deficit undeva la 50 de miliarde de lei, iar dupa ultima modficare a legii bugetului de stat se pare ca pana la sf anului vom avea un deficit de 75 de miliarde de lei”, a spus Adrian Bența, consultant fiscal.
Specialiștii atrag atenția că economia țării n-a mai trecut niciodată printr-o asemenea criză. În aceste condiții, ca măsuri de redresare economică, se pot lua în calcul, începând de anul viitor, creșteri de taxe și impozite, dar și concedieri în sistemul bugetar.