Potrivit sursei citate, în prezent toate companiile farmaceutice plătesc către stat o taxa de clawback care se ridică la aproximativ 14 la sută din cifra de afaceri (adică 14 la sută din totalul vânzărilor companiei). Taxa este plătită numai de companiile producătoare de medicamente, însă taxa este calculată inclusiv pentru adaosurile de distribuţie şi de farmacie pe care nu le încasează companiile producătoare de medicamente, atrag atenţia producătorii de medicamente originale.
Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a anunţat anul trecut că va propune calcularea taxei clawback diferenţiat pentru medicamente originale (sau inovative) şi respectiv pentru medicamente generice (echivalente mai ieftine ale produselor originale ale căror brevete au expirat).
Companiile producătoare de medicamente originale se tem că, în urma aplicării clawback-ului diferenţiat, pentru ele taxa poate ajunge până la 30 la sută din vânzările realizate. În aceste condiţii, există pericolul retragerii unor produse de pe piaţa din România, arată reprezentanţii producătorilor de medicamente inovative.
Astfel, ei propun ca fiecare companie, indiferent dacă este producătoare de medicamente originale sau generice, să plătească o taxă în funcţie de consumul individual pe care îl determină în cadrul sistemului de asigurari sociale de sănătate.
Atât reprezentanţii producătorilor de medicamente originale, cât şi cei ai companiilor producătoare de generice se vor întâlni la sfârşitul săptămânii cu oficiali ai Ministerului Sănătăţii pentru a discuta privind clawback-ul diferenţiat.