Yoon Suk Yeol a declarat că nu va încerca să evite responsabilitatea juridică şi politică pentru decizia sa de a declara legea marţială în Coreea de Sud pentru prima oară din 1980. El a spus că decizia s-a născut din disperare.
Discursul a fost prima apariţie publică a liderului în dificultate de când a anulat decretul de lege marţială, miercuri dimineaţă, la doar şase ore după ce acesta fusese emis şi după ce parlamentarii au sfidat cordonul militar şi de poliţie pentru a vota împotriva decretului.
„Îmi pare foarte rău şi aş dori să îmi cer scuze sincer faţă de oamenii care au fost şocaţi”, a declarat Yoon într-o adresare televizată către naţiune, în timpul căreia s-a înclinat.
„Las la latitudinea partidului meu să ia măsuri pentru a stabiliza situaţia politică în viitor, inclusiv problema mandatului meu”, a spus el.
Han Dong-hoon, liderul Partidului Puterii Poporului (PPP) al lui Yoon, a declarat după discurs că preşedintele nu mai este în măsură să-şi îndeplinească datoria publică, iar demiterea sa este acum inevitabilă.
Conform Constituţiei, dacă Yoon demisionează sau este pus sub acuzare, atunci prim-ministrul, care a fost numit de Yoon, devine preşedintele interimar al Coreei de Sud.
Parlamentarii vor vota în cursul zilei de sâmbătă asupra moţiunii Partidului Democrat, principala formaţiune de opoziţie, de punere sub acuzare a lui Yoon.
Yoon a şocat naţiunea la sfârşitul zilei de marţi, când a acordat armatei puteri de urgenţă extinse pentru a eradica ceea ce el a numit „forţe anti-statale” şi pentru a-i bloca pe adversarii politici.
Unii membri ai PPP l-au îndemnat pe Yoon să demisioneze înainte de vot, afirmând că nu doresc repetarea procedurii de punere sub acuzare din 2016 a preşedintelui de atunci, Park Geun-hye, care a părăsit funcţia după luni de proteste din cauza unui scandal de trafic de influenţă. Căderea sa a declanşat implozia partidului şi victoria liberalilor în alegerile prezidenţiale şi generale.
În scene care aminteau de acele proteste, mii de demonstranţi cu lumânări în mână s-au adunat în faţa parlamentului vineri seara, cerând destituirea lui Yoon. Mai multe demonstraţii sunt aşteptate sâmbătă, înainte de vot.
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a cerut scuzepoporului pentru impunerea legii marțiale, dar nu a demisionat/ Profimedia
Procurorii, poliţia şi Oficiul de Investigare a Corupţiei pentru Înalţi Funcţionari au lansat anchete împotriva lui Yoon şi a înalţilor funcţionari implicaţi în decretul de lege marţială, pentru eventuale acuzaţii de insurecţie şi abuz de putere, printre altele.
Funcţionarii se confruntă cu potenţiale acuzaţii de insurecţie, abuz de putere şi obstrucţionarea altor persoane de a-şi exercita drepturile.
În caz de condamnare, infracţiunea de conducere a unei insurecţii se pedepseşte cu moartea sau cu închisoare pe viaţă, cu sau fără muncă silnică.