Asztalos Csaba enumeră, printre neregulile criticate, faptul că legea nu respectă directivele europene, incoerența textului, neclaritatea obligațiilor care revin persoanelor fizice și juridice și lipsa criteriilor în baza cărora poate avea loc hărțuirea.
”În zadar am arătat în Comisia de muncă a Camerei Deputaților că proiectul de lege este sub orice critică, nu și nu! Ne-am oferit expertiza, nimic, nu e nevoie! Mai bifează cineva o inițiativă legislativă votată!”, scrie președintele CNCD.
Acesta critică ”supralegiferarea”, care are ca rezultat legi ineficiente, și transmite că noile modificări legislative nu pot fi aplicabile.
”După hărțuirea stradală, psiholgică, mobbing și bullyng, avem și această modificare - în cea mai mare parte inaplicabilă în practică! Hărțuirea sub toate aspectele ei era deja definită și sancționată prin art. 2 alin. (5) din O.G. 137/2000. Total conformă definiția din directivele în domeniu! Orice faptă de hărțuire are un element psihologic! Nu era necesară definiția hărțuirii psihologice - un fel de pleonasm! Și dacă se face, nu așa de prost! Când nu ne concentrăm pe interpretarea și aplicarea corectă și eficientă a legii, supralegiferăm - și o facem prost! Cum s-a întâmplat și cu modificarea Codului penal pe infracțiunile de viol, pedofilie și trafic de persoane! Și lipsesc din definiție cu desăvârșire criteriile pe baza cărora poate avea loc hărțuirea!”, conchide președintele CNCD.
Legea care sancționează hărțuirea psihologică la locul de muncă a fost promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis. Printre altele, legea prevede amenzi pentru angajatori de până la 200.000 de lei și de până la 15.000 de lei pentru angajații care comit fapte de hărţuire psihologică la locul de muncă. Stresul şi epuizarea fizică intră sub incidenţa hărţuirii morale la locul de muncă. Actul normativ este disponibil integral AICI.