Însă, în jurul acestui aparat atât de necesar în vremuri caniculare au luat naştere numeroase mituri privind influenţa sa asupra stării de sănătate.
Cel mai cunoscut mit legat de aerul condiţionat este cel conform căruia aerul rece ar duce la apariţia răcelilor şi a migrenelor. Acest lucru este adevărat doar pe jumătate, potrivit specialiştilor, citaţi de Adevarul.
De vină pentru apariţia virozelor respiratorii sunt microorganismele care îşi fac culcuş în filtrele aparatului de aer condiţionat şi la care ne expunem zi de zi acasă, la birou, în maşină sau în supermarketuri.
Din acest motiv, este indicată curăţarea periodică a acestora. În caz contrar, există un risc crescut de infecţii ale aparatului respirator (amigdalită, faringită, rinită), otită şi pneumonie cauzată de bacteria Legionella. Aşadar, nu mai daţi vina pe „curentul“ cauzat de aerul condiţionat atunci când răciţi, ci chemaţi un specialist pentru a curăţa corespunzător filtrele acestuia.
Totodată, nu de puţine ori ni se întâmplă ca o persoană de la birou să refuze vehement pornirea aparatului de aer condiţionat pe motiv că ar paraliza, la propriu, de frig.
Acest lucru se întâmplă rar, dar nu este de ignorat. Expunerea pe termen lung la aerul condiţionat ar putea fi una dintre cauzele paraliziei faciale Bell, precum şi a deformărilor coloanei vertebrale, avertizează medicii.
Tocmai din acest motiv aparatul de aer condiţionat trebuie plasat într-un unghi care să nu permită baleajul în direcţia noastră.
În caz contrar, ne putem pricopsi cu dureri la nivelul cefei, înţepenirea gâtului dar şi sindromul Raynaud (senzaţia de mâini şi picioare reci).
De asemenea, persoanele care au biroul în direcţia aerului condiţionat sunt expuse unui risc crescut de a avea dureri de spate şi alte probelem ale coloanei, cum sunt lombosciatica şi lumbago. Tot expunerea necorespunzătoare la aparatele de aer condiţionat este de vină şi pentru durerile de cap, numite de medici fibromialgie – afecţiune caracterizată prin durere difuză şi sensibilitate musculară.