UPDATE 10.00. TREI MEDICI, ACUZAŢI DE FALS ŞI ÎNŞELĂCIUNE
Sursele citate au precizat că este vorba de medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru, de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni.
Medicul Otilia Georgescu este de faţă la percheziţia care are loc la Institutul Fundeni, iar în cazul dr. Emilia Niculescu-Mizil, anchetatorii fac o percheziţie la o adresă din Sectorul 2 al Capitalei, potrivit surselor citate.
Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a declarat pentru MEDIAFAX că anchetatorii au venit marţi dimineaţă, în jurul orei 06.00, la unitatea sanitară, aceştia controlând trei cabinete ale unor medici de la Secţia Hematologie.
Procurorii şi poliţiştii fac, în această dimineaţă, 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, printre care şi la Spitalul Fundeni, fiind vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer, prejudiciul fiind de 3,5 milioane de euro.
Percheziţiile au loc într-un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la comiterea infracțiunilor de înșelăciune, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, evaziune fsicală, spălare de bani, dare și luare de mită, în domeniul medicamentelor.
"Dosarul penal aflat în instrumentarea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul București, vizează întocmirea de rețete false în domeniile oncologic și hematologic care au fost decontate prin CASMB", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române. Anchetatorii fac marţi, în acest dosar, 19 percheziţii în București, câte trei în judeţe Sibiu şi Ilfov, precum şi una în Dolj, la locuinţele unor persoane şi la sediile unor persoane jurdice.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că sunt făcute percheziţii şi la Spitalul Fundeni şi la lanţul de farmacii Reţeta. La farmacii sunt verificate peste o mie de reţete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, şi facturi fiscale. Reprezentanţii acestora sunt suspectaţi că ar fi efectuat achiziţii fictive de la firme fantomă şi fără a avea autorizaţie de distribuţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente în domeniul oncologic şi hematologic.
Anchetatorii vor pune în executare 13 mandate de aducere, persoanele vizate urmând să fie duse la sediul Poliției Capitalei, unde vor fi audiate de către un colectiv de polițiști și cinci procurori.
Potrivit unor surse judiciare, printre persoanele care vor fi audiate sunt şi medici şi farmacişti.
Prejudiciul estimat până în prezent în această cauză se ridică la 3.500.000 de euro, a precizat Poliţia Română.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, la una dintre percheziţii, în locuinţa unui medic a fost găsită suma de 100.000 de euro, 140.000 de dolari şi 250.000 de lei, în timp ce la o farmacistă au fost găsiţi 100.000 de lei şi peste 23.000 de euro.
Peste 100 de polițiști de la Poliția Capitalei, precum și de la IPJ Sibiu sunt angrenați în acțiune, acţiunea fiind făcută cu sprijinul de specialitate al SRI.