Martorii povestesc că prădătorul a apărut la doar 50 de metri de țărm, pe o plajă din insula Kos. Speriați, turiștii care înotau în larg au ieșit imediat din apă.
Astfel de apariții, aproape de țărm, sunt tot mai frecvente în zonele turistice, iar din cauza ultimelor două atacuri fatale din Egipt, oamenii sunt înspăimântați. La începutul lunii iulie, două femei au fost ucise de rechini în Marea Roșie, la sud de orașul Hurghada. Este vorba despre o româncă din Suceava aflată în vacanță și o turistă din Austria.
Până în prezent, 51 de specii de rechini au fost înregistrate în Marea Mediterană, inclusiv marele rechin alb. Majoritatea oamenilor de știință cred că întâlnirile între oameni și rechini în Mediterană vor deveni mai frecvente, pe măsură ce în apele adânci în care trăiesc se pescuiește intensiv.
Fenomenul care-i aduce pe rechini să vină mai aproape de țărm
Rechinii se apropie de țărm și atacă oameni din cauza unui fenomen care se produce în ocean, potrivit CNN.
La nivel global, atacurile rechinilor sunt la niveluri similare cu anii precedenți, dar există semne că pe coasta de nord-est a SUA s-ar putea înregistra o creștere a acestora, a declarat Gavin Naylor, directorul Programului pentru cercetarea rechinilor de la Universitatea din Florida.
„Suntem în medie pentru această perioadă a anului. Cred că, la nivel global, sunt de obicei între 70 și 80 de atacuri neprovocate în întreaga lume. Este un fenomen global, dar nu este distribuit într-un mod egal”, a explicat acesta.
„Într-un an s-ar putea să avem două sau trei atacuri în Hawaii în succesiune rapidă. Anul viitor, ar putea fi Noua Caledonie; ar putea fi în Australia de Vest. Iar anul acesta, se întâmplă în largul coastei Long Island”, a mai adăugat el.