Studiul se bazează pe datele referitoare la "stadiul nutrițional" al copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 5 ani colectate din 32 de țări europene. Studiul relevă o puternică disparitate între țări, dar și "rate importante de obezitate în numeroase țări", potrivit unui comunicat difuzat de organizatorii Congresului.
Irlanda este în fruntea statisticilor cu 27,5% de copii sub 5 ani supraponderali sau obezi, în fața Marii Britanii (23,1%), Albaniei (22%), Georgiei (20%), Bulgariei (19,8%) și Spaniei (18,4%). La polul opus se află Republica Cehă (5,5%), Belgia (7%) și Suedia (8%), în timp ce Franța (11,4%) și Italia (10,2%) figurează la mijlocul tabloului, potrivit Agerpres.
Un adult sau un copil este considerat supraponderal dacă indicele masei corporale (IMC) depășește 25 kg/m2, sau obez când IMC depășește 30 kg/m2.
Joao Breda, co-autor al studiului și responsabil al biroului regional european al OMS de la Copenhaga, a subliniat că o intervenție înainte de 5 ani este necesară pentru a stopa drumul copiiilor spre obezitate, de unde și importanța colectării de date la nivel european.
Potrivit prognozelor OMS, prezentate de asemenea la Praga și cuprinzând 53 de țări, Europa se confruntă cu o epidemie de obezitate "de proporții enorme" în rândul populației adulte din prezent și până în 2030.