În urmă cu trei luni, compania Comvex (care a obţinut şi suspendarea administratorilor) a sesizat Consiliul Concurenţei în legătură cu „abuzul de poziţie dominantă a administraţiei portuare”, a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, Viorel Panait, directorul general al SC Comvex şi, totodată, preşedinte al Organizaţiei Patronale „Operatorul Portuar”. Faptele vizate ca făcând obiectul abuzului se referă la contractele de închiriere a domeniului public portuar, scrie Cuget Liber.
În esenţă, este vorba de clauza de trafic pe care consiliul de administraţie al CNAPMC a introdus-o în contractele de închiriere a domeniului public portuar. Conform acesteia, operatorii portuari, în calitate de chiriaşi, trebuie să se angajeze că vor atinge o anumită performanţă, constând în manipularea unei anumite cantităţi de marfă, şi că vor suporta consecinţele în cazul neîndeplinirii traficului prevăzut în contract.
SC Comvex consideră că cerinţa impusă de administratorii CNAPMC este abuzivă, întrucât este în afara prevederilor OG nr. 22/1999, care, la articolul 35, stabileşte că închirierea infrastructurii de transport naval se face conform regulamentului aprobat prin ordinul ministrului transporturilor. Iar Regulamentul din 7 august 2012, aprobat prin Ordinul nr. 1286/2012, precizează că, în cazul închirierii, clauza minimă obligatorie de performanţă va fi reprezentată de rata de încărcare şi descărcare a navelor exprimată în tone pe zi sau alt parametru echivalent.
Decizia administratorilor CNAPMC de a introduce această clauză în contractele de închiriere este nu doar în afara cadrului normativ, ci şi în contradicţie cu logica economică, cu legile economice obiective.
Comvex şi ceilalţi operatori portuari sunt prestatori de servicii. Obiectul lor de activitate este încărcarea, descărcare, sortarea şi depozitarea mărfurilor. Dacă există marfă, au activitate, iar dacă nu, trag obloanele.