Bicicliștii care utilizează telefonul mobil în timpul mersului pe bicicletă ar putea fi sancționați cu până la șase luni de închisoare, conform noilor reglementări stricte adoptate vineri, 1 noiembrie, în Japonia.
Începând cu anul 2021, numărul accidentelor în care sunt implicați bicicliști a început să crească, pe fondul unei preferințe tot mai mari pentru utilizarea bicicletei în locul transportului public în contextul pandemiei de Covid. În prezent, autoritățile își propun să reglementeze comportamentul bicicliștilor.
Conform BBC, persoanele care încalcă noua lege a traficului rutier pot fi sancționate cu o pedeapsă de până la șase luni de închisoare sau cu o amendă de 100.000 de yeni (aproximativ 655 de dolari). În plus, noile reglementări se aplică și cicliștilor care circulă sub influența alcoolului, aceștia putând fi condamnați la o pedeapsă de până la trei ani de închisoare sau la o amendă de 500.000 de yeni (în jur de 3.278 de dolari).
La câteva ore după ce noile legi au fost implementate, autoritățile din Osaka au anunțat că au înregistrat deja cinci încălcări, printre care se numără și doi bărbați surprinși pedalând sub influența alcoolului. Unul dintre aceștia a intrat în coliziune cu un alt ciclist, dar nu au fost raportate răni.
Potrivit noilor reglementări, cicliștii care cauzează accidente riscă amenzi de până la 300.000 de yeni (aproximativ 2.000 de dolari) sau pot fi condamnați la o pedeapsă privativă de libertate de până la un an.
În ciuda faptului că numărul total al accidentelor rutiere din Japonia este în declin, incidentele implicând biciclete sunt în creștere. În 2023, s-au raportat peste 72.000 de accidente cu biciclete, ceea ce constituie mai mult de 20% din totalul accidentelor rutiere din țară, conform surselor de știri locale.
În primele 6 luni ale anului 2024, s-a înregistrat un deces și 17 răniți grav în urma accidentelor în care au fost implicați bicicliști care utilizau telefoane mobile, reprezentând cel mai mare număr de cazuri raportat de la începutul colectării acestor statistici de către poliție, în 2007. Între anii 2018 și 2022, poliția a raportat 454 de accidente provocate de cicliști care foloseau telefoane, ceea ce reprezintă o creștere de 50% comparativ cu erioada anterioară de cinci ani.