În viziunea sa, declarațiile de presă făcute, joi, de medicii Cristian Niţescu și Adrian Stănculea, de la Spitalul de Arși, au fost oneste.
"Doctorii au spus și e foarte bine că a avut loc această discuție. E ceea ce merita publicul din România să aibă. Adevărul e următorul: sunteți în România, spunea unul dintre medici la un moment dat, la ce vă așteptați? Vă așteptați să fiți tratați ca în Germania? Nu veți fi tratați ca în Germania. Acesta e adevărul. Plătim ca în România serviciile medicale, vom avea servicii medicale ca în România. Cred că este un lucru pe care trebuie să ni-l spunem nouă înșine și să îl conștientizăm cu adevărat", a spus Tolontan.
Jurnalistul consideră că nu numai miniștrii sunt de criticat, în această situație:
"Ar trebui să ne punem și noi pozele acolo, pentru că ai conducătorii pe care îi alegi. Dacă vinzi votul să fii convins că șpaga ți se va lua înapoi după aceea. Au fost extrem de onești și e greu de rezistat cu 20 de microfoane în fața lor (...) Unii spun că protocoalele și sistemul din interior e atât de încropit încât e evident că duce și la greșeli umane. După ce stai 20 de ani într-un sistem care te umilește și pe tine, ca medic, sigur că nu mai ai reflexele alea neapărat cele mai bune în fiecare moment".
În acest context, Tolontan a subliniat faptul că problemele din spitale sunt determinate de modul în care se gestionează PIB-ul.
"Costi Rogozanu are dreptate în esență, nu numai pe cazul ăsta: când ai 40% sărăci într-o țară și nu faci aproape nimic pentru ca oamenii aceștia să își ridice nivelul, dimpotrivă, a crescut nivelul săracilor. Avem o problemă uriasă în spitale cu infecțiile pentru că e o problemă determinată de modul în care se gestionează PIB-ul în țara asta. Există și competiție între spitale, dar de multe ori nu e benefică. S-a făcut un centru de mari arși la Floreasca, foarte scump, dar care nu funcționează nici acum. Aici cineva trebuie să ne răspundă la această întrebare. Primul răspuns a fost: 'îi vom duce mai târziu acolo'. Nu i-au dus. Nu inaugurezi o unitate în momentul unei catastrofe. A fost tăiată panglică în urmă cu șapte luni și ea nu e funcționabilă nici astăzi", a conchis jurnalistul.