După ce s-a chinuit să crescă cinci fete şi cinci băieţi, Maria Alec primeşte de Ziua Naţională a Franţei, în 14 iulie, trista veste că băiatul cel mic şi cel mijlociu au murit înecaţi într-un lac din apropierea Parisului.
Cei doi munceau la o fermă şi, primind liber de ziua naţională, la fel ca francezii, au decis să iasă la plimbare cu bicicletele. La un moment dat, fiul cel mic, Cristian, trecând pe lângă un lac, a decis să se scalde, doar că zona nu era autorizată pentru scăldat. Apropiaţii spun că nu erau nici foarte buni înotători, însă cel mai probabil au crezut că apa era mică. "Nu ştiau foarte bine să înoate. Cristi avea 26 de ani şi Dan avea 30 de ani. Lucrau la o fermă din apropierea locului unde s-au înecat. A fost şi un băiat din Moldova cu ei şi el ne-a povestit că ar fi văzut o fată scăldându-se şi au vrut să facă şi ei o baie, vâzând că apa e mică. Nu ştiu ce s-a întâmplat că, la un moment dat, Dan s-a scufundat, Cristi era în faţa lui la trei metri de mal, s-a întors după Dan şi s-au înecat amândoi. La autopsie s-a constatat că Cristi făcuse infarct, probabil a fost apa prea rece şi era mult prea cald afară", a spus unul dintre fraţi, Vasile Alec.
Pentru ai putea aduce acasă, familia a avut nevoie de câteva mii de euro. Banii au fost strânși cu sprijinul bisericilor ortodoxe și greco-catolice din Odoreu dar și al administrației locale și ai oamenilor de bine din localitate.
Apoi, familia s-a adresat unei firme care se ocupă cu transportul internațional al persoanelor decedate, o societate comercială din Satu Mare, care a contractat o firmă din Timișoara, reprezentată de Adrian Cotan.
În Franța, cele două corpuri au fost puse într-un sicriu din zinc, care apoi s-a pus într-un alt sicriu din lemn, însă trupurile neînsuflețite ai celor doi tineri nu erau îmbrăcate. Potrivit reprezentantului firmei din Timișoara, unul dintre corpuri intrase deja în putrefacție. Mai mult decât atât, Cotan spune că cele două corpuri nu au fost îmbălsămate, procedură care în Franța costă aproximativ 800 de euro pentru un corp neînsuflețit.
În momentul în care şoferii au ajuns în Marsilia, după cele două trupuri neînsufleţite, acestea au fost puse într-un sicriu din zinc care s-a pus la rândul lui într-un sicriu de lemn, însă fără ca cei doi să fie îmbrăcaţi. „Eu nu am discutat niciodată despre ce trebuia făcut, despre servicii cu familia. Eu am mers acolo, am ridicat două corpuri şi firma din Satu Mare a venit şi le-a preluat undeva între Satu Mare şi Timişoara. Transportul s-a făcut într-o maşină funerară. Acum staţi să ne înţelegem, corpurile au fost ţinute mai multe zile acolo. Nu s-a făcut îmbălsamare, corpurile arătau altfel, adică dacă se făcea îmbălsămarea preţul nu mai era aceelaşi. În Franţa îmbălsămarea unui corp costă 800 de euro, adică o stanatopraxie. Nu s-a făcut asta, vă spun sută la sută. Dacă se făcea îi şi îmbrăcau. Nici noi ca firmă nu puteam să cerem asta celor din Franţa. Unul dintre ele începuse deja să intre în putrefacţie. Sicriele s-au sigilat în Franţa. Unul dintre membrii familiei a fost de faţă când s-au făcut sigiliile. Nu s-au dus cei de la Satu Mare pentru că ei nu sunt autorizaţi şi de aceea ne-am dus noi. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu nu deschideam sicriele. Să ne înţelegem: s-au înecat", explică Adrian Cotan
Reprezentantul firmei sătmărene susţine cele afirmate de proprietarul firmei din Timişoara. Mai mult acesta spune că familia a înţeles greşit procedura şi că totul s-a făcut conform legii.
Legea spune că transportul internațional al corpurilor persoanelor decedate se face în sicriu impermeabilizat, închis. Mai mult decât atât, fundul sicriului trebuie acoperit cu un strat de material absorbant de cinci centimetri grosime, îmbibat în substanțe dezinfectante. Sicriul se pune într-o ladă din lemn. Reprezentanții firmelor de pompe funebre care s-au ocupat de transportul celor doi frați, susțin că transportul celor două persoane decedate s-a făcut conform prevederilor legale.