Senatul a adoptat luni proiectul de lege prin care se acordă imunitate și beneficii sporite judecătorilor Curții Constituționale, modificat tocmai în urma unei decizii Curtii Constituționale care declarase proiectul parțial neconstituțional.
Potrivit noii variante, judecătorii CCR nu vor putea fi reținuți, arestați sau trimiși în judecată fără încuviințarea a două treimi dintre ei - adică 6 din 9, dar vor putea fi urmăriți penal. Cererea trebuie formulată de Procurorul General, și nu de Ministrul Justiției, așa cum prevedea inițial proiectul de lege.
"S-a dorit introducerea unei imunități și, în ciuda controlului de neconstituționalitate, dar în forma aceasta se menține competența plenului CCR. Articolul în privința încuviințării măsurilor privind percheziționarea, reținerea judecătorilor CCR, trimiterea în judecată ar trebuie, conform Articolului 142 din Constituție să se dea în urma încuviințării a trei instituții, Senatul, Camera Deputaților și președintele României. Deși proiectul transpune o parte din considerentele CCR, menține superimunitatea CCR. PNL va vota împotriva proiectului", a spus Iulia Scîntei, în plen.
PSD a spus, prin vocea lui Șerban Nicolae, că Parlamentul nu s-a preocupat de acest lucru pentru că nu și-au închipuit un abuz de acest fel, în privința unui judecător CCR, și anume Toni Greblă.
”Un asemenea abuz incalificabil a fost respins de ÎCCJ, care a respins cererea de reținere, însă acesta a fost înlăturat de plenul Curții, prin protocoalele secrete”, a precizat senatorul PSD.
"Soluția este una echilibrată”, a mai spus Șerban Nicolae, precizând că se repară astfel de abuzuri.
Au fost 70 voturi "pentru și 28 "împotrivă" pentru proiectul de lege inițiat de deputatul de la minorități Adnagi Slavoliub. Senatorii au păstrat forma legii votată de Camera Deputaților, după reexaminarea cerută de CCR.
O altă modificare față de forma trimisă la promulgare este eliminarea articolului ce prevedea că "judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unul alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curții Constituționale, pentru un mandat complet de 9 ani".
Modificarea a fost adusă ca urmare de deciziei CCR din martie 2018, potrivit căreia articolul din legea proprie de funcționare, care permite reconfirmarea în funcție a unui judecător numit pe un rest de mandat, este neconstituțional.
În situația de a deține un mandat mai mare de 9 ani este judecătorul Petre Lăzăroiu, numit în 2008 pe restul de mandat al lui Petre Ninosu și reconfirmat în 2010 pentru un mandat complet de 9 ani.
O modificare extrem de importantă vizează superveniturile de care vor beneficia judecătorii constituționali odată cu aplicarea legii. Supervenituri care vor putea depăși suma de 10.000 de euro pe lună. Parlamentul a modificat modul de calcul și de acordare a pensiilor pentru judecătorii CCR. Astfel, pensia unui membru al Curții va fi în cuantum de 80% din indemnizația brută a unui judecător aflat în funcție, inclusiv sporurile.
Mai important, dacă un judecător primește deja o pensie pentru o activitate anterioară, indiferent de cuantumul acesteia, ea se va majora pentru a fi la nivel de Curte Constituțională și se va cumula cu indemnizația.