Procesul în care omul de afaceri Ciprian Nistor a contestat pedeapsa de trei ani închisoare cu executare primită în dosarul în care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă trebuia să fie judecat luni, la Curtea de Apel Bucureşti, scrie News.ro.
Judecătorii au constatat însă că avocata lui Nistor, Alice Drăghici, nu s-a prezentat la termen şi nici omul de afaceri nu a fost adus din penitenciar, deşi acesta nu a făcut vreo cerere de a nu participa la proces. Avocata a transmis la dosar o adeverinţă potrivit căreia nu se poate prezenţa la acest termen al procesului întrucât este plecată în Germania.
Instanţa de apel a arătat că, la primul termen al dosarului, din 16 iunie, Alice Drăghici a transmis că la următorul termen va fi înlocuită de o colegă din biroul de avocatură, însă acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care judecătorii au dispus amendarea avocatei cu 1.000 de lei.
În acelaşi timp, instanţa a dispus să fie trimisă o adresa la Baroul Bucureşti, pentru ca la termenul din septembrie să fie desemnat un avocat din oficiu pentru Ciprian Nistor.
Dragoş Băsescu, nepotul fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în octombrie 2015, pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că a cerut un milion de euro de la un om de afaceri. El i-ar fi promis omului de afaceri că intervine la DIICOT pentru soluţionarea favorabilă a dosarului în care acesta era cercetat.
În acelaşi dosar, omul de afaceri Ciprian Nistor, arestat în altă cauză, a fost acuzat de complicitate la trafic de influenţă. Nistor a fost condamnat în 5 mai, de Tribunalul Bucureşti, la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă, după ce a ales procedura simplificată şi a recunoscut faptele aşa cum sunt descrise în rechizitoriu.
În cazul lui Dragoş Băsescu, dosarul a fost disjuns şi continuă judecata la Tribunalul Bucureşti, următorul termen fiind stabilit în 6 septembrie.
Potrivit DNA, pe 13 martie 2014, Dragoş Băsescu, împreună cu Nistor Ciprian, i-a cerut unui om de afaceri, denunţător în cauză, 500.000 de euro pentru respingerea arestării într-o contestaţie formulată de către DIICOT. Dragoş Băsescu ar mai fi cerut 500.000 de euro pentru o soluţie favorabilă în cauza respectivă, dar şi pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denunţătorului.
"În sprijinul acestor pretenţii, inculpatul Băsescu Dragoş a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă organele judiciare respective şi chiar a promis că va interveni în sensul celor arătate mai sus. Deoarece denunţătorul le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o suma atât de mare şi că nici nu doreşte să se facă vreo intervenţie de acest gen, inculpatul Dragoş Băsescu i-a propus acestuia că soluţie încheierea unui contract fictiv de consultanţă prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 euro, eşalonat, pe o perioada de până la doi ani, în funcţie de evoluţia dosarului", se arată în rechizitoriul procurorilor.