Sesizarea Guvernului, adresată președintelui CCR Valer Dorneanu, reclamă un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament referitor la posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară, în sesiune extraordinară, potrivit documentului obținut de Realitatea Plus.
"Vă solicităm să constatați existența unui conflict de natură constituțională între Guvern și Parlament generat de încălcarea dispozițiilor art.113 alin.(4) coroborat cu dispozițiile art.66 alin.(1) din Constituție, urmare a depunerii moțiunii de cenzură în perioada dintre încheierea primei sesiuni ordinare și începutul celei de a doua sesiuni ordinare a Camerei Deputaților și Senatului. De asemenea, vă solicităm să constatați că moțiunea de cenzură depusă la data de 17 august 2020 de un număr de 205 deputați și senatori, având titlul „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată” și conținutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august 2020 nu poate fi dezbătută și votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cea convocată la data de 17 august 2020 prin Decizia Președinților Camere Deputaților și Senatului nr.3/2020 decât cu încălcarea dispozițiilor art.113 alin.(4) din Constituția României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancțiuni politice în temeiul aceleiași moțiuni de cenzură, prin nediscutarea și votarea acesteia în cadrul sesiunii parlamentare extraordinare în care a fost depusă, fapt care încalcă principiul stabilității guvernamentale".
Înainte de a depune textul sesizarea la CCR, Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a lansat un atac dur la adresa demersului social-democraților. „Cerem PSD să amâne sau să programeze dezbaterea și votul moțiunii de cenzură după pronunțarea Curții Constituționale. (...) Toate prevederile constiuționale sunt în sensul garantării stabilității Guvernul pe perioada exercitării mandatului acestuia. Și doar o interpretare abuzivă, așa cum ne-am obișnuit din partea PSD-ului, poate înțeege că se poate depune o moțiune de cenzură ori de câte ori doresc într-o sesiune extraordinară. (...) Faptul că au convocat o sesiune comună doar pentru prezentarea moțiunii de cenzură, fără a vota și adopta în plen ordinea de zi în ceea ce privește dezbaterea și votul moțiunii, este contrar prevederilor constituționale și ale regulamentului de funcționare ale celor două camere. (...) Este o aberație juridico-constiuțională, care nu putea fi gândită decât de PSD. (...) Textul moțiunii reprezintă o serie de minciuni, fără nicio legătură cu realitatea. (...) PSD este pur și simplu un partid de piromani. Dau foc țării și se uită cu satisfacție cinică cum Guvernul, pe post de pompier, trebuie să stingă focul (...).”