O casă de bilete va fi amplasată la intrarea în Cetate, de unde se pot cumpăra tichetele, iar de acolo turistul poate intra în muzeu, în Turnul Temniţei, în cramă, în trei din cele patru bastioane ale castelului şi în incinta a doua a fortificaţiei, a anunţat viceprimarul Făgăraşului, Cătălin Cîrje, scrie bizbrasov.ro.
În Turnul Temniţei, iluminat acum cu lămpi medievale, vor fi refăcute nişte celule şi casa temnicerului, ca pe vremea carcerei de exterminare. Crama va găzdui expoziţii de pictură, în primă fază lucrările realizate în tabăra artiştilor de la Boholţ de luna trecută şi o colecţie de fotografii cu Făgăraşul vechi.
Pe parcursul noului circuit se vor găsi panouri cu informaţii în limbile engleză, germană, maghiară şi română.
Cetatea de la Făgăraş, stăpânită odinioară şi de Mihai Viteazul, este singură din România care şi-a păstrat intact şanţul de apărare cu apă. Muzeul Ţării Făgăraşului, adăpostit în cetate, a fost modernizat recent şi extins cu un nivel astfel că din 2013 vizitatorii pot vedea, în plus, zece încăperi.
Cetatea Făgăraşului este situată în chiar centrul municipiului Făgăraş. Construcţia cetăţii a început în 1310, pe locul unei mai vechi fortificaţii de pământ şi lemn din secolul 12. În cetate există celebra „fecioară de fier”, un instrument medieval de tortură, dar şi un tunel secret, prin care se putea ajunge pe malul Oltului.
CETATEA FĂGĂRAŞ, în topul 3 al celor mai frumoase castele din lume
În clasamentul celor mai interesante zece castele din lume, recomandate persoanelor care apreciază arhitectura, pe primul loc se află Castelul Neuschwanstein din Germania, în stil romantic-renascentist, construit la sfârșitul secolului al XIX-lea pe un deal accidentat aflat deasupra satului Hohenschwangau, de lângă Füssen (în sud-vestul Bavariei).
Devansată de edificiul din Germania, Cetatea Făgăraş, situată pe locul al doilea, "reprezintă una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăţi feudale din Europa de Est". "În trecut, castelul a fost pivotul puterii regionale. În timpul secolului al XVII-lea, cetatea a fost extinsă, reflectând bogăţia locului", se arată în materialul publicat pe huffingtontonpost.com.
De asemenea, în clasamentul realizat de Hopper, pe locul al treilea se află Castelul Durham din Regatul Unit, edificiul fiind inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO.
Topul 10 al celor mai frumoase edificii de acest profil din lume continuă cu castelul Blarney, din Edinburgh, Le Chateau Frontenac din Canada, castelul Cardiff din Ţara Galilor, Château et jardins de Villandry, din Franţa, castelul Baden-Württemberg din Germania şi castelul Hearst din California.