Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu a fost condamnat, luni, de magistrații de la ÎCCJ, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul "Case pentru generali", în care a fost trimis în judecată în legătură cu achiziționarea în condiții ilegale a unei locuințe de serviciu la preț subvenționat.
Corneliu Dobrițoiu a primit un an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice și două luni închisoare pentru participație improprie la fals intelectual. Cele două pedepse au fost contopite, rezultând un un an închisoare, cu suspendare, cu un termen de încercare de 3 ani.
UPDATE 19.00: Senatorul Corneliu Dobritoiu si-a anuntat demisia din functia de presedinte al Comisiei pentru Aparare, Ordine publica si Siguranta Nationala din Senat, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat, luni, sentinta in dosarul in care fostul ministru al Apararii a fost trimis in judecata in legatura cu achizitionarea in conditii ilegale a unei locuinte de serviciu la pret subventionat. Dobritoiu a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, decizia nefiind insa definitiva, scrie hotnews.ro.
"Ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, imi anunt demisia din functia de presedinte al Comisiei pentru Aparare, Ordine publica si Siguranta Nationala din Senat. Consider ca se impune un astfel de gest de onoare pentru ca nu vreau ca din cauza unei spete juridice personale sa pun presiune pe colegii mei din PNL, partid care mi-a oferit sprijinul sau si m-a desemnat sa-l reprezint in functii inalte de demnitate publica. Voi continua sa lupt pentru demonstrarea nevinovatiei mele in fata instantei, convins fiind de impatialitatea judecatorilor si a principiilor statului de drept. Voi ramane loial PNL si a politicilor sale, iar la momentul intrarii in vigoare a modificarilor statutare, le voi respecta ad-literam", arata Corneliu Dobritoiu intr-un comunicat remis luni.
Decizia nu este definitivă.
În același dosar, scrie agerpres.ro, general de brigadă în rezervă Traian Pigui, șef al Direcției Domenii și Infrastructuri din MApN la data faptelor, și gen. mr. (r) Floarea Șerban, șef al Direcției Legislație și Asistență Juridică din MApN la data faptelor, au fost achitați.
De asemenea, general maior în rezervă Francisc Radici a fost condamnat la 2 ani, 2 luni și 20 de zile închisoare cu suspendare, el urmând să presteze și 60 de zile muncă în folosul comunității.
Aceeași pedeapsă de 2 ani, 2 luni și 20 de zile închisoare cu suspendare și 60 de zile muncă în folosul comunității a primit și general maior în rezervă Constantin Năstase.
Alte condamnări au primit: general locotenent în rezervă Sergiu Medar — un an închisoare cu suspendare, locotenent în rezervă Gheorghe Rotaru — un an și 6 luni cu suspendare, comandor în rezervă Gheorghe Gonciaruc — un an și 6 luni cu suspendare, colonel în rezervă Ionel Vizitiu — un an cu suspendare, plutonier adjunct în rezervă Mihaela Matei — un an și 6 luni cu suspendare, general de brigadă în rezervă Corneliu Duță (comandant al Garnizoanei București la data faptelor) — un an și 2 luni cu suspendare.
De asemenea, inculpații au fost obligați la plata de despăgubiri civile către MApN: Corneliu Dobrițoiu — 15.846 lei, Floarea Șerban — 140.586 lei, Francisc Radici — 239.255 lei, Constantin Năstase — 230.040 lei, Sergiu Medar — 8.286 lei, Gheorghe Rotaru — 175.215 lei, Mihaela Matei — 45.514 lei, Ionel Vizitiu — 12.866 lei, Gheorghe Gonciaruc — 59.124 lei, Corneliu Duță — 280.934 lei.
În septembrie 2013, fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu, în prezent senator PNL, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, și participație improprie la fals intelectual, toate cu consecințe deosebit de grave.
Procurorii au reținut că, în perioada 1999 — 2005, Traian Pigui, în calitate de șef al Direcției Domenii și Infrastructuri din Ministerul Apărării Naționale, s-a implicat în atribuirea în condiții nelegale a unor locuințe de serviciu (dintre care unele preluate de la RA-APPS), pentru a fi cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de beneficiari — cadre militare cu funcții de conducere din MApN.
"Concret, inculpatul Traian Pigui a întocmit, în mod nelegal, adrese de repartiție a unor locuințe de serviciu și a acordat avize de repartizare ce nu erau în concordanță cu legea, dar prin documentele astfel întocmite i-a indus în eroare pe membrii comisiilor de auditare formate în vederea vânzării în regim subvenționat a acestor locuințe. Prin urmare, membrii comisiilor respective au întocmit, în fals, mai multe documente oficiale, în baza cărora s-au vândut locuințele în regim subvenționat inculpaților Șerban Floarea, Radici Francisc, Năstase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe", susține DNA.
Vânzarea în regim subvenționat a acestor locuințe a fost de natură să aducă Ministerului Apărării Naționale un prejudiciu cumulat de peste 962.000 lei, Traian Pigui înlesnind obținerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumpărare în regim subvenționat.
Procurorii susțin că ceilalți inculpați au închiriat și ulterior au cumpărat, în regim subvenționat, o locuință de serviciu de la Ministerul Apărării Naționale, cu încălcarea prevederilor legale.
Prejudiciul reținut în cauză este în sumă de peste 1,2 milioane lei (compus din aproximativ 1,1 milioane lei, care reprezintă prejudiciul suferit de MApN ca urmare a vânzării la un preț diminuat față de valoarea de inventar a fiecărei locuințe, la care se adaugă suma de peste 100.000 lei, contravaloarea chiriei plătite de MApN unei părți vătămate, începând din luna ianuarie 2005 până la zi).