UPDATE: Procurorul Doru Țuluș a declarat, ieșirea de la CSM, că acest scandal care a împresurat DNA dăunează enorm instituției. Totodată, el a subliniat că în ședința Consiliului Superior al Magistraturii s-au purtat discuții politicoase, dar aprinse.
"Este control de la Inspecția Judiciară, nu vorbim despre ședința aia. Dar vom spune tot adevărul. Enorm dăunează acest scandal DNA-ului, am ajuns o caricatură. DNA este o instituție caricaturală de un an de zile, fără să avem noi, procurorii, niciun fel de vină. Uitați-vă la ce scandaluri se poartă. Eu nu sunt mai radical ca altădată. Sunt de 10 ani în DNA. Discuțiile din sala de ședință au fost politicoase, dar aprinse", a spus Țuluș.
UPDATE: Laura Codruța Kovesi a părăsit sediul CSM, susținând că nu pote face declarații despre ședința CSM, întrucât aceasta a fost confidențială. Referitor la sesizarea Inspecției Judiciare de către ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind realizarea unui control la DNA și Parchetul General care vizează conducerile celor două Parchete, Kovesi a susținut că așteaptă acel control și rezultatele lui.
"Am fost anunțați, în mod oficial, de efectuarea controlului. El vizează perioada 1 ianuarie 2016 - prezent. În această perioadă au fost peste 126 de verificări realizate la DNA și nu s-au constatat ilegalități. Noi așteptăm acest control. Sunt convinsă că toți procurorii din DNA au respectat legea și așteptăm ca rezultatele acestui control să fie făcute publice", a spus șefa DNA.
UPDATE: Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis, în unanimitate, să îi audieze marţi, în plen, pe procurorii DNA Doru Ţuluş, Mihaiela Moraru Iorga şi Nicolae Marin.
Judecătorul Gabriela Baltag, membru CSM, a solicitat ca cei trei procurori să fie audiaţi în şedinţa plenului pentru a detalia motivele sesizării Consiliului Superior al Magistraturii.
Laura Codruța Kovesi a ajuns, în jurul orei 11.00, la sediul CSM, acolo unde a subliniat că nu este vorba de niciun conflict în DNA, "ci de o cerere prin care am cerut un aviz consultativ în vederea revocării a doi procurori, conform procedurii. Nu pot să detaliez motivele, nu pot să fac comentarii, este o procedură în curs".
Referitor la dosarul privind înregistrările apărute în spațiul public, șefa DNA a susținut că "este o anchetă în curs, procurorul de caz este independent".
"Nu este vorba de nicio tensiune, activitatea se desfășoară normal. Sunt peste 160 de procurori în DNA, aici este vorba despre propunerea de revocare a doi procurori. Fiind procurorul-șef al DNA, îmi exercit atribuțiile discutând cu colegii, făcând ședințe, controale. Este o activitate normală, care, de altfel, va fi cercetată de Inspecția Judiciară", a mai spus Kovesi.
Întrebată dacă va demisiona în urma acestui scandal, procurorul-șef al DNA a declarat că nu are motive să facă asta.
"Motivele revocării le-am detaliat într-un referat scris pe care l-am înaintat CSM. NU pot să vi-l comunic, pentru că sunt anumite dosare în curs. Din momentul în care am aflat că un angajat nu și-a îndeplinit atribuțiile în mod corespunzător, vă asigur că am luat imediat măsurile necesare, cum am făcut și în acest caz. Nu îmi voi da demisia, nu am de ce!", a conchis Laura Codruța Kovesi.
Totodată, marți dimineață, președintele CSM, Mariana Ghena, a afirmat că nu poate califica drept ”conflict” scandalul din DNA.
”Nu este un confict. Dacă este de natură a afecta imaginea, statutul, independența sistemului judiciar nu pot eu să spun. Vom analiza la momentul oportun. Eu nu sunt procuror. Sunt judecător (...) Fiecare conducător, sub aspect managerial, trebuie să exercite exclusiv atribuțiile manageriale. Procedurile sunt cele legale, ele trebuie urmate de toți cei care sunt abilitați să le efectueze”, a declarat Ghenea.
"La data de 29 iunie 2017, procurorul-şef al DNA a transmis Secţiei de procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a doamnei Moraru Iorga Mihaiela, pentru faptul că nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate", precizează DNA ca urmare a unei solicitări formulate de Agerpres.
Potrivit sursei citate, la aceeaşi dată, a fost transmisă Secţiei de procurori a CSM şi cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a lui Doru Florin Ţuluş "pentru existenţa unei suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile".
Tensiunile din interiorul celui mai puternic parchet din țară au apărut după declanșarea anchetei privind scurgerea înregistrarilor cu șefa DNA.