Pentru cei mai mulți dintre noi, diminețile pot fi descrise într-un singur cuvânt: viteză! Cu toțîi ne grăbim să fim gata în timp record pentru a pleca de acasă, adesea în întârziere. Dar pe social media cel mai nou trend de wellness este reprezentat de „diminețile lente”, iar scopul este să-ți începi ziua într-o notă calmă, relaxată, care te va ajută să faci față factorilor de stres și să îți calmezi sistemul nervos. În loc să te grăbeșți și să ai o rutină agitată încă de la prima ora, diminețile lente te încurajează să ai o intenție și un scop pentru acea zi, încă de la început.
Deși activitățile pentru o dimineață lentă variază de la o persoană la altă, termenul a ajuns să reprezinte o rutină idilică, calmă și relaxată pentru dimineață, pe care ți-o poți crea în funcție de preferințele tale.
Ritualul lent de dimineață poate fi benefic pentru diferite tipuri de persoane, de la cei care amână alarmă telefonului de nenumărate ori și până la cei mai matinali, care se trezesc fără să le sune ceasul.
Ce este o „dimineață lentă”?
Într-o perioada în care grabă pare să fie normă societății, diminețile lente ne reamintesc să facem o pauză și să ne punem pe primul loc sănătatea. Și depinde de ține cum vrei să o petreci. „Exemplele de dimineață lentă ar putea include timp petrecut singur, pentru reflecție, mișcare, stretching, exerciții sau meditație”, declara pentru womenshealthmag.com terapeut Olivia Verhulst. „Diminețile lente implică multe dintre practicile pe care mintea și corpul nostru le doresc, dar pentru care de multe ori nu ne facem timp”, adaugă specialistă.
Nu există reguli clare cu privire la activitățile dintr-o dimineață lentă, însă secretul este practică mindfulness sau „conștientizarea momentului prezent fără a-l judecă”, spune Shani A. Gardner, terapeut în cadrul clinicii Soulful Grace Therapy.
Pe TikTok și Instagram, oamenii arată cum cultivă această practică a mindfulness-ului prin activități precum cea de a scrie într-un jurnal, îngrijirea pielii, timp petrecut în aer liber, pregătirea micului dejun sau organizarea spațiului.
„Diminețile lente reprezintă o practică mindfulness pentru că nu se rezumă la ‘ce urmează’ [în ziua respectivă] – ci doar la ceea ce se întâmplă acum și la a face ceva care te face să te simți bine”, spune Gardner. În loc să te trezești și să te gândești imediat la treburile viitoare pe care le ai pe parcursul zilei, sau să te grăbești să-ți verifici mailul sau să scrolezi pe Instagram, diminețile lente te încurajează să te concentrezi asupra prezentului și să îți stabilești intenții cu privire la modul în care vrei să decurgă ziua ta.
Beneficiile dimineților lente
În primul rând, o dimineață lentă, spre deosebire de o rutină în grabă, te poate ajută să îți gestionezi mai bine emoțiile. „Dacă nu adaugi intenționalitate, mindfulness sau încetinirea ritmului, alternativă este să te miști pe ‘pilot automat'”, spune Verhulst. Să ai un început lejer dimineață te ajută să îți construiești o mai bună conștiința de sine și să îți rezervi timp în care să reflectezi și să procesezi cum te simți, din punct de vedere emoțional, declara specialistă.
Încetinirea ritmului îți poate calmă și sistemul nervos, spune Gardner. De ce? Pentru că începerea dimineții într-un ritm frenetic te predispune la riscul de a-ți depăși limitele ferestrei de toleranță – un concept pe care psihologii îl definesc că fiind starea optimă în care te poți simți calm și relaxat și în care ești cel mai capabil să-ți gestionezi emoțiile. „Dacă îți începi ziua super-stimulată, anxioasă sau stresată, probabil vei aduce toate acestea cu ține pe parcursul zilei. Toată ziua ți se va părea intensă sau te vei simți mai sensibilă, comparativ cu o dimineață lentă, în care dedici timp pentru a te ancora în prezent, pentru a fi calmă și conectată cu ține sau cu ceilalți”, mai spune specialistă.
De asemenea, diminețile lente pot contribui la stimularea creativității, declara medicul psiholog Jennifer Chain. Potrivit unui studiu recent, să-i permiți minții tale să se relaxeze și să iasă din cotidian, prin practici de mindfulness asociate cu diminețile lente, ar putea avea un efect pozitiv asupra creativității.
Nu în ultimul rând, să-ți începi ziua având grijă de ține îți reamintește că tu contezi. „Adesea, ajungem să facem lucruri pentru noi la finalul zilei, dacă ne mai rămâne timp sau dacă mai avem energie. Abia atunci ne concentrăm asupra noastră”, spune psihologul. „Practică dimineților lente promovează ideea că noi înșine suntem cele mai importante persoane de care trebuie să avem grijă”, adaugă ea. Pentru că numai atunci când ai grijă de ține poți avea grijă cu adevărat de cei pe care îi iubești.