Cercetătorii au investigat modul în care schimbările epigenetice, schimbările ADN-ului unei persoane care duc la activarea sau dezactivarea unor gene, generate de factorii de mediu, cum ar fi expunerea la fumul de ţigară, pot fi identificate din timp în cazul persoanelor care suferă de cancer epitelial, categorie care înglobează între 80 şi 90 la sută dintre tipurile de cancer cunoscute în prezent. Ei spun că studierea celulelor din obraz poate duce la identificarea primelor semne ale cancerului ovarian sau de sân.
”Lucrarea noastră arată că fumatul are un impact major asupra structurii celulelor normale care sunt expuse direct la carcinogen”, a explicat Andrew Teschendorff.
Cercetătorii au studiat celulele bucale a 790 de femei născute în 1946. Ei au descoperit că cele care fumau erau mai predispuse să prezinte alterări asociate cu câteva tipuri de cancer, chiar şi unele care nu sunt asociate în general cu fumatul. Cu ajutorul acestor analize ei au reuşit să cartografieze ”semnătura” fumatului.
Sursa: descopera.ro