Un furtun de grădină costă în țara noastră mai mult decât același produs, dar vândut de Lidl în Grecia, cu 12 lei. Rezultatul este aproximativ același: produsele ”la promoție” ajung în România mai scumpe decât în celelalte state din UE, scrie turnulsfatului.ro.
Deși potrivit datelor statistice ale Comisiei Europene, preţurile bunurilor şi serviciilor din România se situează la 60% din media Uniunii Europene (UE), prețurile din magazinele care au puncte de lucru și în alte state europene spun altceva. Conform Eurostat, în Uniunea Europeană, doar Bulgaria are un nivel mai redus al preţurilor, de 51% din media UE, în timp ce pe penultima treaptă se situează România şi Polonia (60%), aflate la scurtă distanţă de Ungaria (64%). Cele mai ridicate preţuri sunt înregistrate în Danemarca (142%), urmată de Suedia (128%) şi Finlanda (125%). Cu toate acestea, analiza prețurilor din supermarket demonstrează că de regulă românii plătesc dintr-un salariu mai mic, prețuri mai mari.
Posibile explicații pentru diferențele de preț de la magazinele Lidl din țară, față de cele din străinătate sunt căutate de un director de magazin retail din Sibiu. Deși am contactat serviciul de presă al Lidl, nu am primit niciun răspuns. Prima explicație pentru prețuri se referă la departamentul de achiziție. O posibilă vină: costurile de transport. ”Aceste diferențe de prețuri se găsesc și în alte rețele, totul ține strict de departamentul de achiziție. Acum, majoritatea produselor se fac în China și poate nu ar trebui să fie diferențe atât de mari, care să fie puse pe seama transportului, dar nu trebuie scos din calcul acest cost. Transportul costă foarte mult”, spune directorul solicitat să găsească o explicație. O altă posibilitate pentru prețurile mari e pusă pe seama profitul impus departamentelor din fiecare stat.
”Pe de altă parte, sunt și diferențe față de magazinele din Bulgaria, probabil că aici diferența e dată de prioritățile fiecărei rețele naționale. Poate că acolo se mizează pe alte produse și atunci acelea sunt mai ieftine decât cele de la noi. Mai există și posibilitatea ca la nivel de țară, coeficientul de profit impus magazinelor să fie altul față de alte state și atunci cei de acolo încearcă să-și facă acest target de profit mărind prețul”, a mai spus specialistul în retail.
Pentru analiza realizată pe produsele vândute în magazinele Lidl, cei de la turnulsfatului.ro au consultat cataloagele oficiale, disponibile pe internet, pe paginile oficiale ale super-marketului, valabile în această săptămână și săptămâna viitoare.
Lidl este un lanț de magazine de tip discount fondat în Germania, operat de concernul Lidl Stiftung & Co. KG cu sediul în orașul Neckarsulm.