Agenţia de ştiri Reuters, preluată de mai multe site-uri din lumea întreagă, scrie că Liviu Dragnea, care e și președintele camerei inferioare a Parlamentului, a fost găsit vinovat că a păstrat pe statul de plată al unei agenţii de stat două femei în perioada 2006-2013. Și asta în ciuda faptului că acestea erau angajate de partidul său.
Reuters notează că această nouă condamnare penală pentru Dragnea ar putea slăbi influenţa sa asupra celui mai mare partid din România și a guvernului instalat acum cinci luni.
Italienii de la Askanews merg pe aceeaşi idee şi scriu că, deşi Liviu Dragnea poate face apel, decizia îi poate reduce capacitatea de a influenţa politica naţională.
Iar site-ul spaniol La Vanguardia, care preia agenția EFE, vorbeşte despre o pagubă de 24.000 de euro creată de faptele şefului PSD.
Condamnarea "e o lovitură puternică la adresa ambiţiilor (lui Dragnea) de a rămâne stăpânul jocului pe scena politică" din România, comentează AFP.
Jurnaliştii de la France Presse amintesc faptul că, în săptămânile dinaintea sentinţei, judecătorii și procurorii au denunțat o presiune din ce în ce mai mare asupra lor. Și au reacționat prompt după ce Liviu Dragnea a comparat procurorii cu poliția secretă comunistă.
Francezii notează că Parlamentul României, dominat de PSD, a votat săptămâna asta o serie de modificări controversate ale Codului Penal, despre care criticii spun că împiedică lupta împotriva corupției și sunt personalizate pentru Dragnea.
Canalul Euronews a făcut lista întreagă a proceselor în are e implicat Liviu Dragnea. Notează că șeful PSD e investigat pentru spălare de bani în Brazilia şi pentru presupusa implicare în crearea unui "grup infracțional organizat" pentru a fraudarea de fonduri UE în România.
Peste ocean, articolul agenţiei Associated Press despre condamnarea şefului PSD a fost preluat atât de televiziunea ABC News cât şi de cotidianele Washington Post şi New York Times.
Jurnaliştii americani explică faptul că Liviu Dragnea ar fi trebuit să fie premier, dar numirea i-a fost interzisă de o condamnare din 2016 pentru fraudarea unui referendum.